Delade meningar om halvautomater
Naturvårdsverket kan komma att se över sina föreskrifter vad gäller jaktvapen.
Detta efter de senaste årens debatt rörande halvautomatiska kulgevär och deras utseende.
Nu senast har Haenel SLB 2000 orsakat motstridiga åsikter.
En jägare i Uppland har ansökt om licens för det halvautomatiska kulgeväret Haenel SLB 2000. Jägareförbundet som yttrat sig över vapnet till polismyndigheten anser att vapnet är okej att användas för jakt: ”Haenel SLB 2000 Plus är enligt Jägareförbundets uppfattning en civil halvautomat ursprungligen tillverkad för jakt och är avsedd att efterlikna konventionella jaktvapen och uppfyller därmed i originalutförande NVV krav i den delen. ”
Naturvårdsverket som också yttrat sig, säger däremot nej och anser inte att det är tillåtet för jakt. Konstruktionen är nämligen inte tillverkat för jakt utan för militära ändamål, enligt Naturvårdsverket.
Motstridiga uppgifter
Det är Alf Pettersson som skrivit under Naturvårdsverkets yttrande, men han hänvisar frågor i ärendet till handläggaren Per Risberg.
– I flera av de här fallen med halvautomatiska gevär möts man av motstridiga uppgifter, men i det här fallet har vi gått på det vi lyckats hitta på tillverkarens hemsidor. Det är det vi får lov att använda. Ibland är det svårt för oss att få fram klara fakta av tillverkarna, Benelli är ett sådant exempel, säger Per Risberg.
Vad är det specifikt som inte är jaktligt motiverat med den här modellen?
– Det finns en uppgift på tillverkarens hemsida att den bygger på en militär konstruktion, och som våra föreskrifter är formulerade så blir resultatet så här. Det har hänt även när det gäller andra modeller, säger Per Risberg.
Militär omladdningsteknik
Så här står det på Haenels hemsida beträffande SLB 2000: ”Den viktigaste egenskapen hos ett halvautomatiskt gevär är den snabba skyttesekvensen. Tyvärr kan detta inte alltid tas för givet med ett halvautomatiskt gevär. Av denna anledning använder Haenel en beprövad militär omladdningsteknik.”
Men många jaktvapen bygger väl på en militär konstruktion i grunden?
– Naturligtvis kan det vara så, men vi har att gå på våra föreskrifter och hur de är formulerade, säger Per Risberg.
Ligger yttrandet fast?
– Vi har möjlighet att ompröva det enligt förvaltningslagen, exempelvis om det kommer fram nya fakta.
Den här vapenmodellen har jägare fått licens på tidigare?
– Det är det här som är lite märkligt. Vi lämnar ett yttrande och polisen lämnar sedan ett innehavsbeslut. Vi har exempelvis haft mycket diskussion kring Benelli MR 1. Våra yttranden är inte bindande för polisen. Vi tittar nu på om vi kan få en klarare ordning. Vi för löpande diskussion med polisen om de här frågorna. Sedan är det en fråga om vi har resurser att göra om föreskrifterna som gör att vi kommer fram till en bättre lösning för alla parter, säger Per Risberg.
Ser över föreskrifterna
Han menar att det inte är omöjligt att Naturvårdsverket nu kommer se över sin skrivning vad gäller jaktvapen.
Så här står det i Naturvårdsverkets föreskrifter i dag:
”Halvautomatiska kulgevär av civil typ, ursprungligt konstruerade och tillverkade för jakt, och som till konstruktion och utseende avser att efterlikna konventionella, manuellt omladdade kulgevär för jakt – förutom vad gäller omladdningsfunktionen – får användas vid jakt.”
På Jägareförbundet har man nu sett över sin vapenpolicy, och ett förslag till ny policy kommer att klubbas av förbundsstyrelsen på fredag.
Samtidigt kommer förmodligen EU-kommissionens nya vapendirektiv leda till att vapenlagstiftningen ses över.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.