Aldrig aldrig tidigare, med nuvarande älgförvaltning, har måluppfyllnaden varit så låg som nu. Foto: Roland Svensson

Del 8: Statistiken visar: Inget län uppfyller målen för älgavskjutningen

Premium

Avskjutningen av älg har aldrig varit så långt från de uppsatta målen som nu sedan den nya älgförvaltningen togs i bruk jaktåret 2012-2013. Faktum är att inte ett enda län verkar nå målen det senaste jaktåret.

Svensk Jakt har tagit ut statistik från länsstyrelsernas sajt Älgdata. Vi har valt att titta på älgavskjutningen jämfört med avskjutningsmålen.

Rekordlåg fyllnadsgrad

Statistiken visar att jägarna nationellt under det nuvarande jaktåret bara skjutit totalt 74 procent av de tilldelade älgarna. För vuxna älgar nås 82 procent. Kalvavskjutningen släpar dock rejält med en fyllnadsgrad på blott 65 procent.
Så långt ifrån målen har avskjutningen aldrig tidigare varit under de elva jaktsäsongen som den nuvarande älgförvaltningen funnits.

 

Högst och lägst

Tittar vi län för län för är fyllnadsgraden låg inom älgjaktområdena. Västernorrland är det län som ligger närmast avskjutningsmålet. Men även där är man relativt lågt ifrån målet för nyttjandegraden är 86 procent.
Norrbotten är det län som ligger längst ifrån. Här är nyttjandegraden bara 61 procent, även län som Västra Götaland och Södermanland ligger långt från avskjutningsmålen med en fyllnadsgrad på 64- respektive 67 procent.

 

 


Fotnot: I Älgdatas statistik för älgjaktområden ingår den samlade avskjutningen och tilldelningarna inom licens- och älgskötselområden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev