Vinterns sabotageförsök mot vargjakten diskuterades i riksdagen nyligen.

Debatt i riksdagen om sabotagen mot vargjakten

Djurrättsaktivisternas försök att sabotera vinterns vargjakt diskuterades nyligen i riksdagen.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) ställdes till svar av moderaternas Johan Hultberg.
– Det är bekymmersamt att ministern inte tar tydligt avstånd från civil olydnad, säger han.

Johan Hultberg (M), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet samt EU-nämnden, har skrivit en interpellation till Alice Bah Kunke. Han undrar vilka åtgärder demokratiministern tänker vidta för att motverka och förebygga tillströmningen till odemokratiska aktivistgrupper och användningen av odemokratiska påverkansmetoder?

Johan Hultberg (M) tycker sabotageförsöken mot vinterns vargjakt är ett allvarligt hot mot demokratin. Foto: Riksdagen

Förstärkt arbetet

När frågan diskuterades i riksdagens nyligen, svarade Alice Bah Kuhnke:
–  Att förebygga och bekämpa brott och våldsbejakande extremism är högt prioriterade frågor. Regeringen har förstärkt det brottsförebyggande arbetet och har inrättat ett centrum mot våldsbejakande extremism vid brottsförebyggande rådet. Vi vill förebygga odemokratiska metoder och främja de demokratiska. Därför är det viktigt stödja det breda demokratistärkande arbetet.
Johan Hultberg påpekade i debatten att det finns grupper som använder illegala metoder i sin strävan att nå ett visst politisk mål.

 

Allvarliga kränkningar

– Dessa grupper gör sig skyldiga till allvarliga kränkningar av vår demokrati. Sverige har omfattande problem med djurrättsaktivister och djurrättsorganisationer som inte håller sig på den demokratiska spelplanen. De hotar och trakasserar för att nå sina politiska mål. Det är bakgrunden till min interpellationen.
Staffan Danielsson (C) deltog också i debatten och menade att frågan är djupt demokratiskt allvarlig och att Sverige är illa ute.
Han efterlyser mer kännbara bötesstraff, att det ska bli enklare för polisen att införa besöksförbud för aktivister, att de inte får komma närmare än ett par kilometer från en lantbruksgård.

 

Terror

– Människor lider och drivs att upphöra med sina lagliga näringsverksamhet. Det kan inte accepteras i en demokrati. Det här handlar om terror., säger han.
Alice Bah Kuhnke, replikerade:
– Vi lever i ett fritt land där man får tänka och tycka vad man vill men inte göra vad man vill. Det är en fantastisk möjlighet. Begås brott ska det anmälas och utredas av polis och om brott begåtts ska man ställas till svars och straff ska utdömas.

Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Johan Hultberg menar att djurrättsaktivisternas försök att sabotera jakter och vissa lantbrukares verksamhet är ett hot mot demokratin.

 

Civil olydnad

– Frågan är hur ministerns uttalanden rimmar med miljöpartiets partiprogram där det står att civil olydnad varit en viktig del i kampen för demokratin och även fortsättningsvis kan civil olydnad vara betydelsefull, säger han.
– Människors protester har inte alltid gått hand i hand med lagstiftningen. Min och miljöpartiets övertygelse är att aldrig, aldrig skada människor eller egendom och alltid hålla sig till lagar och regler. Vi måste alltid kunna erbjuda demokratiska alternativ och plattformar, säger Alice Bah Kuhnke.

 

Bjud in jägare

– Jag tycker det är ett problem att ministern inte tar tydligt avstånd från civil olydnad. Det är bekymmersamt, säger Johan Hultberg som tycker han inte fick svar på sin fråga om ministern är beredd att ta initiativ till en kartläggning av den djurrättsrelaterade brottsligheten och dess hot mot demokratin.

Johan Hultberg föreslog även att ministern borde bjuda in och lyssna på de drabbade lantbrukare och jägare som fått utstå djurrättsaktivismen.

 

Här kan du se debatten i sin helhet (extern länk)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev