De fick jägarnas pengar

Den som jagar i Sverige ska betala betala statligt jaktkort. Avgifterna samlas i viltvårdsfonden och regeringen delar varje år ut pengar till organisationer och myndigheter som jobbar med jakt, vilt och naturvård.

Viltvårdsavgiften är för närvarande på 300 kronor per jaktår. Pengarna ska användas för att ”främja viltvården eller andra liknande ändamål som är förenliga med syftet med jaktlagen”. Vilda däggdjur och fåglar ska enligt lagen ”vårdas i syfte att bevara landets viltbestånd och främja en med hänsyn till allmänna och enskilda intressen lämplig utveckling av viltstammarna”.
Det är regeringen som varje år delar ut pengar ur viltvårdsfonden till organisationer och myndigheter som jobbar med jakt, vilt och naturvård. Viltvården avser samtliga arter av däggdjur och fåglar, men viltvårdsavgift betalas bara av den som jagar.

Svenska Jägareförbundet får varje år pengar ur viltvårdsfonden för sitt arbete med det så kallade allmänna uppdraget att leda delar av den praktiska jakten och viltvården.
2015 fick förbundet 52 miljoner kronor av jägarnas pengar.

Naturvårdsverket fick 2015 drygt 6 miljoner kronor av jägarnas pengar för driften av register över jaktkort och jägarexamen. Dessutom fick verket ytterligare 19 miljoner kronor för finansiering av viltforskning enligt ett särskilt forskningsprogram för ”att bidra med kunskap för en hållbar förvaltning av vilt”.
Totalt fick Naturvårdsverket alltså 25 miljoner kronor av jägarnas pengar.

Jägarnas riksförbund får årligen ett grundbidrag och ett medlemsrelaterat bidrag. 2015 fick Jägarnas riksförbund 7 miljoner av jägarnas pengar.

Fördelade medel ur viltvårdsfonden 2015

Jägareförbundet 52 miljoner kronor
Naturvårdsverket 25 miljoner kronor
Polisen* 36,7 miljoner kronor
Jägarnas riksförbund 7 miljoner kronor
SVA 3,1 miljoner kronor
Länsstyrelser 400 000 kronor
Naturskyddsföreningen 400 000 kronor

* Pengarna återbetalas till viltvårdsfonden av Trafikverket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev