Tikkas nya repeterstudsare är för ”militärlik” menar polisen som nekar jägare vapenlicens för jakt. Foto: Ulf Lindroth

Därför stoppar polisen nya Tikkastudsaren för jakt

Tikkas nya repeterstudare T3x Tac A1 är inte lämplig till jakt.
Det anser polisen som menar att vapnet är för ”militärliknande.”
– Det här är inkompetent hanterat, säger jägaren och sportskytten Per-Anders Larsson, Borås.

En del jägare som sökt licens för jaktändamål har också fått sin ansökan beviljad. Men inte alla. Enligt vad Svensk Jakt erfar har nu polisen gått ut med ett centralt direktiv om att säga nej till alla de jägare som fortsättningsvis kommer söka vapenlicens för jaktändamål gällande Tikka T3x Tac A1.

Så här skriver en av polisens handläggare i ett beslut som Svensk Jakt tagit del av:

Som du påpekat har ansökningarna om innehav av denna typ av vapen olyckligtvis hanterats olika i landets regioner. Frågan har nu tagits upp centralt för att hanteringen ska bli likadan i hela landet. Dessa ansökningar ska hädanefter avslås överallt.

 

Upprörd över polisens hantering

Per-Anders Larsson i Borås är upprörd över polisens hantering.

Han fick avslag på sin licensansökan och har därför överklagat polisens beslut till förvaltningsrätten.

Han skriver:

Polismyndigheten har inget bemyndigande att besluta om jaktvapens lämplighet. Det är Naturvårdsverket som har bemyndigats av Regeringen att avgöra vilka vapen och andra jaktmedel som är lämpliga och tillåtna för jakt.

 

Dom i kammarrätten

Handläggaren som avslog hans ansökan hänvisade bland annat till en dom i kammarrätten rörande vapnet Accuracy International AX338. I domen ansåg kammarrätten att vapnet inte var lämpat för jakt.

Polisens resonemang går ut på att vikbara kolvar, pistolgrepp och kolvar som omsluter pipan för montering av diverse tillbehör ska anses som militärliknande och inte fyller någon jaktlig funktion.

 

Vapnets lämplighet

Per-Anders Larsson menar i sin överklagan att polisen inte har ett bemyndigande att avgöra vapens lämplighet.

Han skriver också:

I Naturvårdsverkets regelverk saknas utseenderegler för repeterande gevär, däremot finns sådana för halvautomatiska kulgevär. Repetergevären får därför ha både pistolgrepp och löstagbar/vikbar kolv, två attribut som inte ger vapnet en ändrad funktion. Det finns heller inga förbud emot att ett repetervapen skulle vara ´militärliknande´, ett begrepp som för övrigt saknar definition.

 

”Det är som att tala med en vägg”

– Polisen ägnar sig åt ett godtycke gällande utseende och är helt ointresserad av argument som talar för vapnets goda egenskaper. Det är som att tala med en vägg. Det har utan tvivel gått prestige i frågan och det är nu viktigare för myndigheten att få rätt, hellre än att göra rätt. Myndighetsmissbruk kallas det, säger Per-Anders Larsson och fortsätter:

– Det märkliga i det hela är att de delar som skiljer Tikka T3x Tac A1 från en vanlig Tikka T3x, inte är licenspliktiga delar och kan köpas fritt. Det är bara att byta originalstocken till ett chassisystem och du har ett vapen som ser i det närmaste identiskt ut, helt lagligt.

 

Inget svar från polisen

Svensk Jakt har försökt få en kommentar av polisen. Vi mejlade frågor till polisen den 24 oktober, alltså i tisdags. Vi har ännu inte fått svar på de frågor vi ställt, bara att våra frågor är under behandling.

 

 

[totalpoll id=”53117″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev