Jägareförbundet Mitt Norrland höll i helgen årsstämma i Örnsköldsvik. Där konstaterades att fokus i älgförvaltningen nu måste ligga mer på relationer än att öka faktaunderlaget ännu mer. Foto: Lars-Henrik Andersson

Därför är älgförvaltningen ingen stridsfråga i Mitt Norrland

I Västernorrland och Jämtland fungerar samarbetet mellan storskogsbruket och jägarna bra.
Receptet? Enligt Gun Fahlander, ordförande Jägareförbundet Mitt Norrland, handlar det om att träffas ofta och ha respekt för varandras åsikter.

I helgen hade Jägareförbundet Mitt Norrland (Västernorrland och Jämtland) årsstämma i Örnsköldsvik. Där redogjordes för bland annat arbetet inom älgförvaltningen och tongångarna är positiva.
I verksamhetsberättelsen skriver styrelsen att samarbetet med länsstyrelserna och skogsbruket har utvecklats och fungerar bra.
– Det går alltid att göra mer, men vi tycker det fungerar bra idag. Vi har träffar med skogsbruket och länsstyrelserna ett par gånger per år och tar upp de frågor vi gemensamt kan driva och som alla parter har vinning av. Sedan är vi inte överens om allt, bland annat frågan om brunstuppehållet. Nu blev det beslut om brunstuppehåll i Västernorrland och Jämtland vilket vi är glada över, säger Gun Fahlander.

Gun Fahlander, ordförande för Jägareförbundet Mitt Norrland, berättar att det är viktigt att ha fokus på sakfrågorna när älgförvaltningen diskuteras med skogsbrukets företrädare. Foto: Lars-Henrik Andersson

 

Nyckeln till framgång

Hon menar att nyckeln till ett gott samarbete är att parterna träffas.
– Det är jätteviktigt att sätta sig ner vid samma bord och resonera vad man kan göra gemensamt. Det finns också en ömsesidig respekt och förståelse för varandras roller och vi har fokus på sakfrågorna som ligger på bordet, inte på personer eller organisationer, säger Gun Fahlander.
Jägareförbundet Mitt Norrland tror också att förankring och delaktighet är viktigt. Därför pågår nu ett pilotprojekt, som är framtaget tillsammans med skogsbruket, där fem jaktlag får utbildning i hur älgförvaltningen fungerar.

På Jägareförbundet Mitt Norrlands årsstämma pratades det både om älgförvaltning och rovdjursråd. Foto: Lars-Henrik Andersson

 

Bygger på samråd

Peter Eriksson, vice ordförande för Jägareförbundet Mitt Norrland, höll i samband med årsstämman ett anförande om älgförvaltningen.
Han menar att hela systemet bygger på samråd och att det är svårt att mot någons vilja få denna att skjuta mer älg.
– Det krävs delaktighet, förståelse och påverkansmöjligheter på alla nivåer för att planer och tilldelningar ska bli förståeliga, säger Peter Eriksson som anser att mycket fokus ligger på att man ska komma överens om fakta vad gäller älgen och skogen.
– Men räcker det, undrar han retoriskt och konstaterar sedan snabbt:
– Fokus måste flyttas från att vi bara ska öka på faktaunderlaget. Vi måste inse att det nya älgförvaltningssystemet handlar om relationer och vi måste utbilda våra älgförvaltningsgrupper utifrån detta.

 

Ingen plan

Peter Eriksson berättar sedan att i dag finns det ingen plan för hur man ska hantera samverkan mellan de människor som är delaktiga i älgförvaltningen.
I samband med årsstämma behandlades även ett antal motioner. Bland annat blev det bifall till en motion från Sundsvall västra jaktvårdskrets om att uppmuntra trogna medlemmar i form av olika slags förmåner.
Däremot blev det avslag på en motion från Hans Boström, Hallen, som handlar om att inrätta ett nytt rovdjursråd.
Peter Eriksson menar att Jägareförbundet redan antagit ett nytt ställningstagande vad gäller varg och vargförvaltning och att en länsförening inte kan bestämma om ett rovdjursråd ska införas på nationell nivå.

Gun Fahlander fick förnyat förtroende som ordförande för Jägareförbundet Mitt Norrland. Hon gläds över att förbundet får allt fler medlemmar i Jämtland och Västernorrland. Foto: Lars-Henrik Andersson

 

Blev vald igen

– Det är något för förbundsstyrelsen att ta ställning till, säger han.
Gun Fahlander blev omvald till ordförande för Jägareförbundet Mitt Norrland.
– Medlemstalet pekar uppåt. Flera kretsar ökar i medlemsantal. Det arbete vi gör tillsammans ger frukt, säger hon.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev