Danska torpare tar avstånd från lockande av vilt från grannmarker
PremiumFöreträdare för organisationen Danska torpares jaktnätverk tar avstånd från det sätt jakten bedrivs på det halländska torp, som beskrivs i artikeln Lockar vilt från grannmarker men slipper undan åtal.
Av intresseorganisationen Danska torpares cirka 10.000 medlemmar är ungefär 300 anslutna till det jaktnätverk som håller kurser, svarar på frågor och ger råd till de som vill bedriva jakt på sina svenska fastigheter.
En av de ansvariga för nätverket är Thomas Lind, som är en erfaren jägare och äger en fastighet på 40 hektar i södra Sverige. När Svensk Jakt frågar vilka råd nätverket ger till den som vill jaga på en liten fastighet, säger han:
– Skjut inte mer vilt än vad marken producerar, anlägg inte åtlar för nära grannmarksgränsen och sök samförstånd med dina grannar. Allt detta tjänar man på i längden.
Tydligare lag
Enligt Thomas Lind är den danska jaktlagen tydligare än den svenska om vad som gäller. Anläggning för att locka vilt får inte placeras närmare än 100 meter från angränsande marker. I Sverige är det mer flytande.
– I de kontakter jag haft med Svenska Jägareförbundet säger man att en tumregel är att det ska vara minst 200 meter till närmaste granne när en åtel eller en foderplats anläggs. Man kan alltså ha en åtel på en fastighet som är 13 hektar. Väl att märka är att den i så fall måste vara helt rund i formen, vilket inte särskilt många är.
I presentation
Thomas Lind har vid sammankomster för jaktnätverkets medlemmar hållit föredrag om vad som gäller för den som vill ha en åtel på sina marker. Den senaste fysiska träffen innan pandemin slog till var välbesökt, berättar han.
I presentationen som han då höll, och som han mejlat över till Svensk Jakt, informeras om vad den svenska jaktlagen säger om lockande av vilt, samt om Jägareförbundets rekommendation. Vidare vilka krav som ställs angående tillgång till tränad eftersökshund.
Uppmuntrar till samverkan
– Vi ger också tips om hur man kan räkna ut hur mycket vilt som är lämpligt att fälla på en mark. Genom viltdata.se kan man ta del av avskjutningsstatistiken i området. Om det till exempel i jaktvårdskretsen skjuts tio vildsvin per tusen hektar ska man ha 100 hektar för att kunna skjuta ett vildsvin om året, säger Thomas Lind.
Men allt är förstås inte svart eller vitt, och Thomas Linds erfarenhet är att det går att komma överens om annat genom ett gott samarbete med grannarna. Inte bara att det kan leda till att man jagar tillsammans, utan grannar som har problem med vildsvinsskador kan uppskatta och uppmuntra till ökad vildsvinsjakt även på en liten fastighet.
Tar avstånd
Thomas Lind säger att man inom Danska torpares jaktnätverk är medvetna om att det förekommer otillåtet lockande av vilt till för små marker, att det skjuts för mycket vilt i förhållande till markens storlek och att jaktgrannar är missnöjda.
– Vi tar avstånd från sådant. Tyvärr händer det att det anläggs flera åtelplatser på en liten mark och så säljs det jakter dygnsvis till danska jägare som är intresserade av vildsvinsjakt. De kanske inte ens är medvetna om hur marken och förutsättningarna är när de bokar en sådan jaktresa. Det är absolut inget som vi står bakom, säger han.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.