Dansk modell inspirerar i fjälljaktsfrågan
Danmark står som förebild i Jägareförbundets remissvar över fjälljakten. Samtidigt samlar sig jägarna i norr för fortsatt strid. Trots regeringsförslaget att småviltjakten i fjällen i första hand ska gälla för svenska jägare är frågan långt ifrån klar.
I lördags samlades ett sextiotal jägare i Piteå för ett möte om fjälljakten. Initiativtagare till mötet var Södra Norrbottens fågelhundsklubb och den grupp med ideellt arbetande jägare som under många år arbetat för en återgång till tidigare regler, alltså att svenska jägare ska ha förtur till småviltjakten på statens mark ovan odlingsgränsen.
Gruppens frontfigurer är Michael Fossum, Östersund och frilansjournalisten Ulf Lindroth, Rosvik. På mötet deltog även Hans Geibrink som är samordningsansvarig för fjälljaktsfrågor inom Jägareförbundet. I en paneldiskussion redogjorde de för historiken, vad som nu sker i frågan och hur man bör agera i framtiden.
Inget är klart
De var överens om att ingenting är klart, även om regeringen nu kommit med ett förslag som innebär att småviltjakten ska upplåtas i första hand till den som är fast bosatt i Sverige. Med andra ord en återgång till det system som tillämpades före 2007.
Regeringens förslag är nu ute på remiss. Senast den 15 februari ska alla remissvar vara inne och regeringens ambition är att komma med ett beslut före 1 april för att reglerna ska hinna börja gälla till höstens jakt. Men få tror det är troligt att man kommer hinna med ändringen i rennäringsförordningen innan dess.
– Har vi en ändring klar till 2017 års jakt ska vi vara glada, säger Michael Fossum.
Förslag med frågetecken
Jägareförbundet som är en av remissinstanserna tycker att förslaget i stort är bra. Men. I det nya förslaget finns en skrivning om att personer som inte är bosatta i Sverige men som uppnått en närmare anknytning till Sverige genom internationella åtaganden också ska ha rätt att jaga småvilt på statens mark ovan odlingsgränsen. Den skrivningen ska nu tolkas av Jordbruksverket som ska utforma mer detaljerade föreskrifter.
Jägareförbundet anser att det i undantaget tydliggörs att det handlar om ett mycket litet undantag och att det ska tolkas restriktivt i samband med tillståndsgivningen.
Jägareförbundet hänvisar till den danska modellen för jakträtt inom danskt fisketerritorium.
Upplåtas till annan
Vidare finns i regeringsförslaget en skrivning om att jakträtt även kan upplåtas till någon annan.
Den skrivningen vill Jägareförbundet stryka helt, eller om den ska stå kvar får ett tillägg att upplåtelsen i så fall inte får begränsa eller försvåra svenska jägares eller samebymedlemmars möjlighet till jakt.
Michael Fossum som dragit igång Facebookgruppen ”Frågan om fjälljakten” anser att jägarna bör komma med konkreta förslag till förändringar. Därför har han och Ulf Lindroth lanserat ett förslag som ger utländska jägare möjlighet till jakt. De menar att med ett sådant förslag kan den svenska regeringen ha ryggen fri mot EU.
– Problemet idag är att jakttrycket är fruktansvärt högt. Boende i Sverige kommer inte åt sin jakt, det blir fullt i området, korten tar slut. Tillgängligheten blir mindre och mindre, säger Michael Fossum.
Han och Ulf Lindroth uppmanar nu jägare och fågelhundsklubbar att engagera sig ännu mer.
Oförskämt snälla
– Kontakta era lokala politiker, skriv insändare, säger Michael Fossum.
På mötet konstaterades att jägarna är tämligen överens i frågan men att man har lite olika förslag om vägen fram till målet.
– Vi har generösare regler än både Norge och Finland. Vi har varit oförskämt snälla i Sverige. Inget annat europeiskt land är lika generöst som Sverige i den här frågan. Vi förstör i dag egna jägares möjligheter till jakt för att andra jägare från andra länder ska få jaga. Det är korkat, säger Hans Geibrink.
På mötet var alla överens om att allt nu kommer landa i hur Jordbruksverket utformar sina föreskrifter vad gäller undantagen. Även hur länsstyrelserna kommer att tolka förslaget och utforma sina beslut. Den 1 april kanske vi har svaret.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.