Danmark tillåter säljakt på Bornholm. Två lokala fiskare med vapentillstånd kommer under tre månader att skjuta 40 gråsälar. Foto: Martin Källberg

Danmark tillåter säljakt på Bornholm

Danska staten har anställt två fiskare som också har vapen och jakttillstånd för riktad jakt på gråsäl. Under tre månader ska 40 gråsälar skjutas vid Bornholm, som en insats för att skydda nätfisket i området.

Gråsäl är ett växande problem för fisket i Östersjön. Danmark har tidigare tillåtit jakt för att minska sälbeståndet, men det har inte haft någon större effekt.

Problemen är särskilt stora vid Bornholm där det kustnära fisket är en del av öns kultur, både som fritids- och yrkesfiske.

 

Fiskare med vapen

Danska miljöministeriet har därför anställt två fiskare som också är jägare för att med start i januari och tre månader framåt skjuta 40 gråsälar vid Bornholm. Jakten ska dokumenteras och sälarna om möjligt bärgas. Gråsälarna ska skjutas i anslutning till fiskeredskap.

– Fisket är en del av Bornholms dna, men duktiga gråsälar som har lärt sig att gå på näten pressar de lokala fiskarna. Med den nya ordningen får vi erfarenhet kring om det är det här som ska till för att reglera stammen lokalt, säger miljöminister Lea Wermelin till TV2 Bornholm.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev