Dag Sundström lyckades i augusti fälla sin drömbock. Trofén fick 178, 9 poäng vid den bedömning som Jägareförbundet gjorde nyligen. Foto: Lars-Henrik Andersson/Privat

Dag lyckades fälla sin drömbock

Dag Sundström lyckades med vad många bockjägare bara drömmer om. I höstas sköt han sin drömbock – den fjärde största uppmätta trofén i Uppsala län.

Dag Sundström från Östhammar är en hängiven bockjägare. Och genom åren har det fallit en och annan råbock med fina horn. Totalt har det blivit 19 medaljbockar.
I augusti i år fick han av en slump syn på en råbock med riktigt fina horn.
– Jag såg den första gången i början av augusti då jag var på väg ut på vildsvinsjakt. På hemvägen mitt i natten stannade vi till på samma ställe och bocken stod kvar. Den hade allt: långa stänger, grova, mörkt pärlade horn. Jag såg direkt att det var en guldbock. En vecka senare filmade jag honom en kilometer därifrån i dagsljus och då upptäckte jag även en sjunde tagg. Bocken var ännu större i dagsljus, berättar Dag Sundström.

 

Förberedde sig noggrant

När bockjakten drog i gång förberedde sig Dag Sundström minutiöst. Han hade också flyttat ett högt jakttorn till området där bocken varit synlig.
– Jag prövade jaga tre gånger men den visade sig bara några sekunder och gav mig aldrig en bra skottchans. Fjärde morgonen när jag precis bestämt mig för att bryta hoppade den ut, bara 30 meter nedanför tornet och det blev några otroligt spännande sekunder i den stilla morgonen innan jag fick hårkorset på rätt ställe utan att bli upptäckt. När jag hittade honom kunde jag knappt tro mina ögon. Jag har aldrig sett en större bock, berättar Dag Sundström som bedömer att bocken var åtta år och nått sin fulla potential med 32 centimeter långa horn..

 

”När jag precis bestämt mig för att bryta hoppade den ut”

 

Trofébedömningen gjordes av personal vid Jägareförbundet Stockholm och poängen landade på 178,9 vilket enligt Jägareförbundet är den fjärde största uppmätta råbockstrofén i Uppsala län någonsin.
– Det sköts en bock år 2000 där trofén bedömdes till 213,7 poäng. Sedan dess har det fällts två bockar 2012 på 189 respektive 185 poäng, berättar Henrik Falk, jaktvårdskonsulent.
Dag Sundström medverkade även i augusti i ett reportage i Svensk Jakt. Vi följde honom under förra årets bockpremiär och även då lyckades Dag fälla en fin bock.

 

Lämnar inget åt slumpen

Dag är en jägare som inte lämnar mycket åt slumpen. Med åren har han utvecklat en stor kunskap om rådjuren och vilka slags djur som rör sig på hans marker. Bockarna har han full koll på, namnger dem efter utseende eller vart han sett dem och där de verkar ha sitt revir. Han har skarp blick och bedömer hornen genom kikaren.

Dag med drömbocken. Foto: Privat

Dag Sundström analyserar alltid sina observationer. Tänker och funderar över vilka som är värda att jagas, vilka som ska sparas och som kan bli riktigt fina medaljbockar med tiden.
Filosofin är enkel men kanske också en smula kontroversiell: skjut medaljbockar om du vill ha medaljbockar på dina marker.

 

Sparar unga bockar

– Sparar man små eller mellanstora bockar så får du fler som får chansen att bli stora. Det är oftast åldern som ger medalj, en äldre bock har oftare än en yngre bock horn som är stora och fina, säger Dag Sundström.
Resultatet av sparsam förvaltning har gett Dag 19 medaljbockar hittills, varav fyra guld.

Dag Sundström har genom åren skjutit totalt 19 medaljbockar varav fyra guld. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Många bockar skjuts innan de når åldern där hornen kan ge medalj.
Hemma i garaget har han monterat sina rådjurshorn på rad på långa ekplankor. Och till varje horn finns en historia. Nu kan han montera fast ytterligare en fin trofé på en av ekplankorna, och även denna bock hade sin historia.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev