Två guldbockar över 200 poäng som under dagen mättes på Öster Malma. Joacim Ricklings trofé till höger placerar sig på en imponerande andraplats i listan över alla inmätta rekordbockar. Foto: Martin Källberg

Uppsalabock nära slå 38 år gammalt rekord

Premium

Två rekordbockar på över 200 poäng. Båda från Uppsala län. Intresset var stort när dessa giganter idag mättes på Öster Malma, och den största höll så när på att slå rekordbocken från Vittskövle.

I 38 år har rekordbocken från skånska Vittskövle toppat listan över bocktroféer. En bocktrofé från Uppsala län såg ut att kunna ta över förstaplatsen, men dagens mätning visar att poängen inte riktigt räckte till.

Det var den 27 september som Joacim Rickling fällde en bock i Fiskbrunna, på gränsen mellan Enköping och Håbo i Uppsala län. En bock med osedvanligt tung trofé. Sedan dess har spekulationerna duggat tätt. Nytt rekord eller inte?

Snart är väntan över – vad mäter rekordbockarna från Uppsala län?

Och idag fick vi svaret. Bocktrofén mätte 245,43 poäng enligt volymmetoden och vägde in på 1.010 gram. Den lyckades inte peta ner den världsberömda Vittskövle-bocken, men blir näst störst genom tiderna. Inte dåligt det heller.

 

Joacim Rickling med sin fina trofé som med sina 245,43 poäng landar på en mycket hedrande andraplats i listan över alla inmätta rekordbockar, endast 1,47 poäng från ”världsrekordtrofén” från Vittskövle. Foto: Martin Källberg

Två rekordbockar

Mätningen skedde på Jägareförbundets Öster Malma i Södermanland. Joacim Rickling var på plats under den spännande mätningen och var naturligtvis nöjd, även om det inte blev nytt Sverigerekord.

Mätning och bedömning av troféerna genomfördes av fyra trofébedömare: Dan Persson, Karl-Johan Brindbergs, Björn Eek och Fredrik Hübinette.

– En helt fantastisk trofé. Den tappar lite skönhetspoäng jämfört med Vittskövlebocken. Den är något assymetrisk och dessutom lite trång, så det blev inga poäng för utlägg, men det är såklart ändå en helt otrolig trofé, säger Dan Persson, en av de fyra trofébedömare som genomförde mätningen.

 

Emelie Eriksson som också hade fällt en riktig rekordbock – den tredje största i Uppsala län genom tiderna. Foto: Martin Källberg

Första bocken

På plats var också Emelie Eriksson som också hade fällt en riktig rekordbock. För övrigt hennes första bock. Den fälldes på Husby gård i Tierps kommun. Den mätte 205,69 poäng enligt koefficientmetoden.

Läs också artikeln ”Snart är väntan över – vad mäter rekordbockarna från Uppsala län?” där Joacim och Emelie berättar allt om de spännande jakterna.

– Vi har idag fått mäta in två otroligt fina bocktroféer, säger trofébedömaren Dan Persson.

– Att få mäta in två troféer över 200 poäng på samma dag – det kommer jag förmodligen aldrig att få vara med om igen.

Joacim Ricklings bocktrofé kommer nu med all sannolikhet att få åka ut på ”Europaturné”, för att mätas av fler CIC-trofébedömare.

 

Malou Kjellsson & Martin Källberg

 

Trofébedömare och lyckliga skyttar. Från vänster: Fredrik Hübinette, Karl-Johan Brindbergs, Emelie Eriksson, Joacim Rickling, Björn Eek och Dan Persson. Foto: Martin Källberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev