Naturvårdsverket har beslutat att samråd inte behöver hållas för att godkänna nya älgskötselplaner. Beslut är tillfälligt under 2020 för att minska risken för smittspridning. Foto: Lars-Henrik Andersson

Coranapandemin påverkar älgförvaltningen

Premium

För att minska risken för spridning av coronavirus har Naturvårdsverket beslutat att samråd inte behöver hållas för att besluta om nya förvaltningsplaner för älg. Länsstyrelserna får dessutom godkänna planer för kortare tid än tre år.

Naturvårdsverket konstaterar att arbetet med att ta fram förvaltningsplaner i förvaltningsgrupper och älgskötselområden till stor del sker på frivillig väg. Enligt föreskrifterna ska samråd hållas innan länsstyrelsen fattar beslut och fastställer skötselplan. Men med rådande smittläge lättar Naturvårdsverket på reglerna.

 

Enklare väg

Beslut kan fattas utan samråd, och dessutom för kortare tid än normala tre år.

”Vi hoppas att vårt beslut ska underlätta för såväl länsstyrelsen som personer i riskgrupper i arbetet inom älgförvaltningen. Vår bedömning är att det inte kommer att försvåra att nå uppsatta mål inom älgförvaltningen. Samtidigt uppmuntrar vi de som håller i samråd inom arbetet med förvaltning av älg att inhämta synpunkter på annat sätt än genom fysiska sammankomster, till exempel genom digitala möten, telefonmöten eller genom det skrivna ordet,” säger Malin Hollberg Malm, jurist på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Den tillfälliga ändringen gäller fram till den 31 december 2020.

Hela beslutet kan du läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev