Publicerad 20 maj 2020 - 20:37

Landshövding Lars Lustig ger stöd till chef som tog beslut att inte polisanmäla skyddsjakten på en varg. Foto: Olle Olsson

Chef på länsstyrelsen ser inga bekymmer – backas upp av landshövdingen

Premium

Björn Jonsson, chef för naturvårdsenheten på länsstyrelsen i Västerbotten, tog ett medvetet beslut att inte polisanmäla skyddsjakten där villkoret för jaktområdet inte följdes.
Han tycker inte det är något bekymmer med att länsstyrelsen bröt mot villkoren – och får stöd av landshövdingen.

Björn Jonsson anser att länsstyrelsen inte försökt mörka att den genetiskt viktiga vargen fälldes utanför jaktområdet, i strid med villkoren för skyddsjakten.

– Den stora frågan var att vi beslutade jaga en genetiskt viktig varg. Det brukar vara starkt ifrågasatt. Därför försökte vi förklara snabbt och direkt, säger Björn Jonsson.

Länsstyrelsen avlivade genetiskt viktig varg utanför jaktområde – försökte mörka händelsen

– Skyddsjaktbeslutet grundar sig på flera orsaker, bland annat knepiga karantänsregler från Jordbruksverket som inte gick att ändra samt att den skada som vargen orsakade samebyn inte var rimlig. Det var det viktiga, inte var den fälldes. Jag har inte ens tänkt på att det står att den fälldes i Västerbotten. Det var en mycket liten sak. Det är vanligt att vi ändrar jaktområdena. Det är lagstiftningen som säger att vi måste ha ett jaktområde men det är vanligt att vi då gör ett tillägg till det. I det här fallet har det inte gjorts och det är det man kan ifrågasätta. Att myndigheten skulle mörka? Vi har varit jättetydliga och lagt ut det i Rovbase, säger Björn Jonsson.

 

• Men Rovbase kanske inte är så känt av allmänheten, däremot går ju ett pressmeddelande ut till allmänheten.

– Men snälla du, jag skriver inte pressmeddelanden. Det tas fram av handläggare tillsammans med informationsfolket och vi var överens om att snabbt gå ut med ett pressmeddelande. Jag noterade inte ens var det stod att den var fälld. Om vi skulle ha velat mörka, så skulle vi ha hittat på någon ny koordinat. Vi har gjort precis allting rätt utom att det råkar stå att den var fälld i Västerbotten. Att den var fälld var det viktiga.

 

• Du anser alltså att det inte var något problem med att den gick utanför jaktområdet?

– Nej.

 

• Det innebär att ni inte följde de villkor som fanns?

– Alldeles riktigt. Där har du rätt. Under jakten har man inte sett att man gått utanför jaktområdet. Man har varit så koncentrerade på själva jakten att man missat det. Det kan man i en polisutredning titta på. Finns det uppsåt? Min gissning är att man inte varit observant. Hade man varit det hade man meddelat mig att man gått över gränsen och då hade vi ringt och ordnat ett utvidgat jaktområde. Det är nog det enklaste villkoret att justera i ett skyddsjaktsärende. Däremot att fälla ett annat djur – det är ett väldigt allvarligt villkorsbrott, säger Björn Jonsson och tillägger:

– Både länsstyrelsen i Norrbotten och jag har bedömt att det inte behövde göras någon polisanmälan och det kan ju åklagaren utreda om det är ett tjänstefel, vad vet jag. Det här är ingen stor sak helt enkelt.

 

• Om någon annan än länsstyrelsen utfört skyddsjakten och samma sak hänt, hade ni polisanmält då?

– Det är hypotetiskt. Vi hade frågat varför inte villkoren följdes. Vi har fått förklaringar att gränsen varit svår att se och då har vi valt att inte göra polisanmälan om vi ansett att det varit en rimlig förklaring.

Svensk Jakt har besökt platsen där vargen avlivades. Det är en öppen plats, förmodligen gammal ängs- och myrmark som ligger cirka 600 meter från en allmän väg och ett par kilometer från byn Glommersträsk.

 

• Informerade du landshövdingen att ni inte följt villkoren i beslutet?

– Jag har informerat länsledningen som är landshövdingen om att djuret var fällt.

 

• Informerade du om var djuret var fällt?

– Ja, det tror jag också att jag gjorde. Jag kan inte svara hundraprocentigt på det. Av samma anledning att jag inte sett att det varit något bekymmer, säger Björn Jonsson.

 

• Du ser alltså inget bekymmer med att ni brutit mot villkoren?

Lars Lustig.

– Nej, precis. Villkoret har vi rett ut och jag tog ett medvetet beslut att inte polisanmäla oss själva eftersom jag inte såg att det var något bekymmer. Men det får man nu alltså reda ut.

Lars Lustig, tillförordnad landshövding i Västerbottens län, säger att han har stort förtroende för Björn Jonsson.

– Han är den mest erfarne i Sverige på de här frågorna. Nu är det polisanmält och nu får den utredningen ha sin gång men jag har stort förtroende för Björn, han är otroligt kunnig i de här frågorna, säger Lars Lustig till Svensk Jakt.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram