Publicerad 11 januari 2019 - 08:08

Jakten på varg är en naturlig del av rovdjursförvaltningen i Sverige anser Fredrick Federley (C) och lobbar i Bryssel i frågan. Foto: Lars-Henrik Andersson

Centern lobbar för svensk rovdjursförvaltning

I ett försök att påverka EU-kommissionen i riktning att inte försämra svensk rovdjursförvaltning har EU-parlamentarikern Fredrick Federleys sakkunnige, Isak Engqvist, haft ett möte med ansvarig kommissionär.

Fredrick Federley (C) har reagerat på uppgifterna om att EU-kommissionen avser att göra förändringar i ett dokument (Guidance document on strict protection of species of Community interest under the Habitats Directive) som uttolkar hur skyddet av vissa arter inom habitatdirektivet ska göras.

 

Slog larm

Svenska Jägareförbundet har tidigare slagit larm om EU-kommissionens planer, som man menar skulle försvåra eller till och med omöjliggöra, svensk rovdjursförvaltning i sin nuvarande form. De skulle också utgöra hinder för att riksdagsbeslutet angående rovdjur efterlevs. Vidare skulle det sidoställa Högsta förvaltningsdomstolens utslag om vargjakt från december 2016.

 

Hotas också

Förutom den svenska förvaltningen hotas också den finska. Mot bakgrund av det hade EU-parlamentarikern Fredrick Federley tillsammans med sin finska kollega Nils Torvalds bokat ett möte med ansvarig EU-kommissionär Karmenu Vella.

Mötet hölls under onsdagen. Federley själv fick förhinder, men skickade sin politiskt sakkunnige, Isak Engqvist, i stället.

 

Kommentar

Fredrick Federley (C).

Fredrick Federley (C).

På torsdagen kommenterade Fredrick Federley mötet:

– Efter att kommissionär Vella har fått beskriva frågan känner jag mig mer hoppfull att EU-kommissionen faktiskt tar en större hänsyn till regionala förutsättningar. Jag hoppas och tror nu att EU-kommissionens nya utkast till riktlinjedokument, som antagligen kommer i februari, kommer att ta större hänsyn till detta. Jakten på varg är en naturlig del av rovdjursförvaltningen i Sverige och måste så fortsätta vara.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram