Publicerad 19 juli 2017 - 15:56

Det är jägarnas jaktkortsavgifter som utgör medlen i Viltvårdsfonden. Nu kan det behöva bli andra grupper som också bidrar, enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: Lars-Henrik Andersson

Bucht: Fler kan behöva bidra till Viltvårdsfonden

Pengarna till den statliga Viltvårdsfonden minskar till följd av att färre jägare löser statligt jaktkort, vilket kan drabba bland annat viltforskningen. Nu kan fler behöva bidra till fonden, rapporterar Sveriges Radio.

Sven-Erik Bucht (S).

– Det blir ju självklart så att fortsätter det att minska inströmning av medel till fonden så måste man ju prioritera hårdare, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till Sveriges Radio.

 

Jägarnas pengar

Det är jaktkortsavgiften som finansierar Viltvårdsfonden. Regeringen beslutar hur pengarna i fonden fördelas. Förra året var det nästan 90 miljoner kronor som gick till bland annat Svenska Jägareförbundet och Naturvårdsverket. Pengarna används till viltrapportering, omhändertagande av trafikskadat vilt, forskning med mera.

– Viltvårdsforskning berör ju långt många fler än jägare så i så fall får vi fundera på att vidga basen på vilka som ska betala in pengar till fonden, säger Sven-Erik Bucht, till Sveriges Radio.

Han vill dock ännu inte ge något förslag på vilka det skulle handla om.

 

Minskat i fem år

Fondens intäkter har dock minskat fem år i rad eftersom färre betalar det statliga jaktkortet. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har i uppdrag att utreda varför jaktkortslösarna minskat med 15.000 personer de senaste fem åren.

Professor Göran Ericsson vid SLU leder utredningen och anser att en förklaring kan vara att färre går från att ta jägarexamen till att faktiskt bli jägare i praktiken, uppger Sveriges Radio.

Jaktkort krävs

Alla som jagar i Sverige ska betala statligt jaktkort, eller viltvårdsavgift som det också kallas. Detta gäller även för exempelvis hundförare och för den som går i drev, i alla fall om man har del i bytet. Den som ertappas med att jaga utan statligt jaktkort bryter mot jaktlagen, straffet för det är böter.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram