Brukardokumentet överlämnat till miljöministern

Nu har det så kallade brukardokumentet överlämnats till miljöminister Lena Ek. Deltog vid mötet gjorde Jesper Jönsson, Roger Engstrand, Thomas Ekberg, Kjell Lennartsson. Brukarorganisationerna var representerade av Anders Lindström, SPOFA och Hans Andersson, SKK.

– Vi tackade för att ministern på kort varsel kunde ta emot oss. Vi menar att det visar att hon är tycker att frågan har en hög prioritet, skriver de i ett pressmeddelande efter mötet.
– Lena Ek sa att de anser att vårt dokument väger mycket tungt då det är många organisationer som skrivit under. Det ger henne ett bra mandat när organisationerna går samman detta vis.
Enligt pressmeddelandet tyckte Lena Ek att gruppen bakom dokumentet även skulle försöka ta kontakt med andra partier och lägga fram sin presentation.
Men miljöministern ville inte svara på om politikerna har högre ambitioner än vad art och habitatdirektivet beskriver som gynnsam bevarande status.
– Vi fick uppfattningen av att de ville göra gynnsam bevarandestatus till en vetenskaplig fråga, men vi påpekade att det är både en politisk och vetenskaplig fråga då även mänskliga hänsyn skall visas enligt direktivet. Vi menar att de vetenskapliga kraven är uppnådda för länge sedan och nu är det endast politiska beslut som måste tas, skrivs det i pressmeddelandet.
Anders Lindström från SPOFA jakt frågade om de tagit ekonomiska hänsyn till näringen jakt. Svaret var att de inte gjort det ännu. Men hänsyn till alla näringar kommer att tas när man lägger propositionen.
Lena Ek tog upp att de jobbar med att omförhandla EU:s art och habitatdirektiv tillsammans med Landsbygdsdepartementet. Men de säger att det tar för lång tid och att de vill ha ett förvaltningsbeslut i höst, så beslut om jakt kan tas i riksdagen under året.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev