Var det en kollision med ett vildsvin som bilföraren anmälde för sent? Eller var det bara en dröm? Foto: Anders Jarnemo

Bötfälld hävdar att han drömt ett jaktbrott

En bilförare i Sörmland som dömts till dagsböter för att inte anmält en viltolycka i tid överklagar nu domen. Han har aldrig kört på ett vildsvin, utan måste ha drömt om händelsen, sägs det i en inlaga till Svea hovrätt.

I slutet av november dömdes mannen till 40 dagsböter på sammanlagt 13.600 kronor för förseelse mot jaktlagen, för att inte ha rapporterat en viltolycka i tid.

Dagens Juridik har läst domen där mannen berättar att han körde långsamt när ett vildsvin sprang på hans bil. Djuret sprang vidare och han tyckte inte att det var skadat. Bilen var i stort sett hel, med endast en repa i fronten.

 

Dryga böter

Nästa dag, den 26 april, anmälde han händelsen till polisen. Eftersom en förare av ett fordon enligt jaktlagen är skyldig att märka ut platsen för en viltolycka med vissa vilt, och att snarast anmäla händelsen, blev det rättsliga efterverkningar.

Saken avgjordes i tingsrätten och domstolen konstaterar att åtalet är styrkt, att mannen inte handlat som lagen föreskriver, och dömde honom därför till 40 dagsböter á 340 kronor.

 

Drömt om olyckan

Nu har domen överklagats till Svea hovrätt. I överklagan hänvisar mannen till sin hustru, som inte har hörts under förundersökningen eller under förhandlingarna i tingsrätten. Och enligt hustrun har någon viltolycka aldrig ägt rum.

”Min enda förklaring till min tidigare utsaga är att det är möjligt att jag drömt om händelsen, och drömmen varit så verklig att jag har trott att den verkligen ägt rum”, skriver Dagens Juridik som citerar ur överklagan.

Det ska alltså vara förklaringen till att viltolyckan inte rapporterades den 25:e april, utan den 26:e, då mannen vaknat ur sin dröm.

Viltolycka

Enligt paragraf 26 i jaktlagen och paragraf 40 i jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

Källa: Nationella viltolycksrådet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev