Jägareförbundet vill att den förladdning av plast som finns i hagelammunition, byts ut mot annat material. Foto: Mostphotos

Jägareförbundet: Bort med plast i ammunition

Svenska Jägareförbundets årsstämma tog i somras ett beslut om att förbundet ska verka för att ta bort plastförladdningar i hagelammunition.

– Beslutet är viktigt ur två olika perspektiv. Dels att minska nedskräpningen av naturen, dels att fortsätta förbundets arbete att göra jakten ännu miljövänligare, säger förbundsordförande Torbjörn Larsson i ett pressmeddelande.

 

Ännu grönare

Jakten är grön verksamhet i många olika aspekter. Men Svenska Jägareförbundet vill göra jakten ännu mer miljövänlig.

– När det finns möjligheter att ta steg för att göra jakten mer miljövänlig ska vi göra det, säger Torbjörn Larsson.

I alla hagelpatroner finns en förladdning. Denna är oftast tillverkad av plast. När skottet avlossas flyger plasten iväg med hagelsvärmen och hamnar i naturen.

Nu vill Jägareförbundet att plasten byts ut mot ett material som naturen kan bryta ned, utan att det kommer ut några giftiga eller olämpliga ämnen.

 

Plocka upp

En tomhylsa kan – och ska – plockas upp, men det är inte praktiskt möjligt med förladdningen.

– Vi har tagit kontakt med ammunitionsindustrin och framfört våra önskemål. Det finns lösningar som motsvarar vad vi vill åstadkomma. Vissa utländska tillverkare har redan tagit fram plastfri hagelammunition, men dessa finns ännu inte i Sverige. Nu vill vi sätta press på tillverkarna så att plastförladdningar försvinner helt, säger Torbjörn Larsson.

– Viltköttet är det mest klimatsmarta valet av kött. Vi tar nu steg mot att göra köttet till det mest miljövänliga valet också, säger Torbjörn Larsson. Foto: Martin Källberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev