Länsstyrelsens eftersöksekipage har hittat blod efter den påskjutna vargen. Hunden som angrepps av vargen bedöms vara svårt skadad. Arkivbild. Foto: Grisha Bruev / Mostphotos

Blod bekräftar att vargen träffades – eftersök avslutat

Premium

Schillerstövaren som skadades i samband med en vargattack i Färila vårdas för svåra skador i främst lår och bakre delen av ryggen. Skott avlossades mot vargen och eftersök pågår.
– Vi har hittat blod som tyder på att vargen är träffad, säger Hans Blomgren, länsstyrelsens naturbevakare i norra Gävleborg.
Eftersöket blev dock resultatlöst – och vargen bedöms vara lindrigt skadad.

Under fredagsmorgonen var en jägare ute med sin sjuåriga schillerstövare i närheten av Finnsjön i Färila. Hunden jagade räv när drevet övergick i ett regelrätt slagsmål. Hundägaren förstod vad det handlade om och sprang mot sin hund och skrek.

Då kom både hund och varg ut på vägen.

Stövare skadad vid vargattack – vargen påskjuten

Hagelskott

– Han sköt med hagel mot vargen på 30-40 meters avstånd, och nu pågår eftersök. Vi har hittat blod men inga legor, säger Hans Blomgren.

Vargen går undan för eftersöksekipaget.

– Vi har spårat ett antal kilometer och har via blodet tagit prov för dna-analys, säger Hans Blomgren.

Hunden är också topsad för att se om en eller flera vargar deltog i angreppet. Bedömningen är att det handlar om en ensam varg.

– Säker kan man aldrig vara, men vi har inget känt revir i området efter att Andåreviret sköts bort i licensjakten. Vi har haft observation av en ensam varg under sommaren, men det är först när snön kommer som vi kan se om det är fler vargar i området, säger Hans Blomgren.

 

Paragraf 28

Hunden är förd till Sundsvall för vård, med svåra skador. Hur allvarligt vet inte Hans Blomgren. När det gäller den situation som jägarens ställdes inför är han mycket tydlig.

– Ja, det här är helt klart en paragraf 28, säger Hans Blomgren.

 

Uppdatering
Eftersöksjägarna och deras hundar spårade den påskjutna vargen långt in på fredagskvällen. Vargen bedömdes vara lindrigt skadad och eftersöket kommer därför inte att återupptas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev