Lodjursjakten i Gävleborg var över på nolltid. Tidigt på förmiddagen var de fem lodjuren fällda och jakten avlystes. Foto: Olle Olsson

Blixtrande snabb lojakt i Gävleborg

Trots att förutsättningarna med snö inte var de bästa var lodjursjakten i Gävleborg över redan på förmiddagen den första dagen.

Redan klockan halv tio på onsdagen hade de fem lodjuren som länsstyrelsen beviljat licens på skjutits och jakten därmed avlysts. Jägareförbundet Gävleborg har tidigare överklagat beslutet med hänvisning till att fler lodjur måste fällas för att nå de mål viltförvaltningsdelegationen satt upp.

Förra vintern fanns minst 19,5 länsegna lodjursföryngringar i Gävleborgs län. Det visar länsstyrelsens egen inventering.

Det innebär att det fanns 3,5 föryngringar, vilket motsvarar knappt 20 lodjur, fler än det förvaltningsmål på 16 årliga föryngringar som Gävleborgs läns viltförvaltningsdelegation beslutat. Golvet för lodjursstammen i länet är enligt delegationens beslut 13 föryngringar.

Den knappt tilltagna jakten innebär med mycket stor sannolikhet att lodjuren blir ännu fler i länet eftersom jakten inte motsvarar tillväxten och lodjursstammens storlek blir ännu längre från det beslutade förvaltningsmålet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev