Publicerad 21 juni 2017 - 12:16

Björnstammen i Norrbotten minskar och nu måste förvaltningsmålen ses över, anser både länsstyrelsen och Jägareförbundet. Foto: Johnny Olsson

Björnstammen minskar i Norrbotten

Spillningsinventeringen 2016 visar en minskad björnstam i Norrbotten. Jämfört med inventeringen som gjordes 2010 har stammen minskat från 760 till 506 individer, enligt Skandinaviska Björnprojektets beräkningar.

Resultaten grundar sig på 1.600 inskickade spillningsprov insamlade under 2016. Utifrån de individbestämda proven har forskarna beräknat stammens storlek till 506 björnar, med ett intervall på 463–548 djur.

länsstyrelsen är man inte överraskad av resultatet. Det ligger inom det förväntade, med tanke på de bedömningar som gjorts grundade på andra iakttagelser, bland annat björnobsen.

 

Inget jaktbeslut ännu

Rovdjurshandläggare Alexander Winiger säger till Svensk Jakt att han inte idag har något besked om när ett beslut om en eventuell licensjakt kommer.

Rovdjurshandläggare Alexander Winiger. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Vi tittar på underlaget, varav resultatet från spillningsinventeringen är en viktig del. Men det är många parametrar att ta hänsyn till, bland annat hur det ser ut på lokal nivå.

Förvaltningsmålet för Norrbotten är 820 björnar för länet som helhet. Målet togs 2011 och meningen är att det ska ses över inom en nära framtid.

– Vi har haft en strategi att sänka björnstammen till nivåer som är acceptabla för renskötseln. Sedan 2010 har det också fällts en hel del björn i länet, cirka 550 stycken, och det har naturligtvis påverkat stammen, säger Alexander Winiger.

 

Stor osäkerhet

Inte heller Jägareförbundet Norrbottens ordförande Mikael Samuelsson är förvånad över resultatet av spillningsinventeringen. Han tycker det är positivt att spannet möjliga björnar har minskat jämfört med 2010, och att resultatet av inventeringen därmed blir mer precist.

– Samtidigt finns det en stor osäkerhet. Norrbotten består av 25 procent av Sveriges yta och från stora områden har det inte skickats in några spillningsprover. Beror det på att inget försök att samla spillning har gjorts, eller på att man inte hittat någon spillning trots att man letat, frågar Mikael Samuelsson.

 

Ett gammalt mål

Mikael Samuelsson, Arvidsjaur,ordförande Jägareförbundet Norrbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Att dra några slutsatser om den senaste forskarrapporten har betydelse för höstens jakt vill Mikael Samuelsson inte göra även om han hoppas att det ska bli en sådan, men forskarnas rapport styrker förbundets inställning i andra avseenden.

– Vi har ett föråldrat förvaltningsmål där intervallet 700 till 900 björnar är anmärkningsvärt om man betänker att den nationella miniminivån för Norrbottens del är satt till cirka 300 djur. Vi menar att det inte är möjligt att ha ett så högt förvaltningsmål för länet om samerna samtidigt ska acceptera högst tio procent rovdjursförluster.

 

Tack till jägarna

Enligt Mikael Samuelsson måste Norrbottens förvaltningsmål ses över och anpassas till verkligheten och den nationella miniminivån för länet.

– Utifrån det får man bestämma hur vi ska nå målet. Dessutom är det viktigt att slå fast att björnstammen ska förvaltas genom licensjakt, och inte genom skyddsjakt. Björnen är en alldeles för värdefull resurs för att behandlas på det sättet.

Han vill också tacka alla jägare som bidragit i inventeringsarbetet genom att samla och skicka spillning för DNA-analys.

– Utan jägarnas insatser skulle en sådan här inventering inte vara möjlig. De ska ha en stor eloge för sina insatser, säger Mikael Samuelsson.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga
   Opinion
   Här förs debatten i Jägarsverige
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Premium
   För dig som loggat in
   Ulf Lindroth
   Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör tipsar och testar
   Podd
   Lyssna på Svensk Jakts poddar
   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Webbfrågan

   Hur ofta övningsskjuter du?

   Jakthundar!
   Känner du igen jakthundraserna?
   Viltolycka!
   Hur gör du när en viltolycka inträffar?
   Tio frågor!
   Vad kan du om våra predatorer?
   Vildsvin!
   Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
   Jakttider!
   Kan du din jakttabell?
   Tio frågor
   Om lodjur och lodjursjakt
   Fåglar!
   Känner du igen fåglarna?
   Är du jägare?
   Har du rätt kunskaper?
   Är du viltvårdare?
   Testa dina kunskaper om viltvård.
   Älgjakt!
   Kan du något om älgar och älgjakt?
   Rävkunskap
   Vad vet du om rävar och rävjakt?
   Rådjursjakt!
   Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
   Spårkunskap
   Vad kan du om spår och spårtecken?
   Tio frågor
   Vad kan du om vargar och vargjakt?

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se