Fler björnar är på väg in till besiktningsstationen i Gäddvik och länsstyrelsen räknar med fullt arbete hela dagen. Foto: Olle Olsson

Björnjakten – snabb avskjutning i Gävle-Dala

Redan efter några timmars björnjakt på premiärmorgonen är en stor del av tilldelningen fälld i Gävleborg och Dalarna.

Klockan 09.33 på björnjaktspremiärens morgon uppgav länsstyrelsen att 14 björnar hade fällts. Totalt får maximalt 48 björnar fällas i länet vid årets licensjakt.
I Gävleborg hade elva björnar fällts vid samma tidpunkt. Tio av dem i det västra delområdet där 40 björnar får skjutas. Totalt i Gävleborgs län är tilldelningen 50 björnar.

Den första björnen som kom in till länsstyrelsens besiktningsstation i Gäddvik utanför Alfta var en ung hona med en vikt på 55 kilo. Honan sköts några mil söder om Alfta efter en kortare jakt av en jämthund.

 

Totalt har länsstyrelsen i Gävleborg tre besiktningsstationer för fällda björnar i länet. Foto: Olle Olsson

Vid en besiktning av fälld björn ska skytten och jaktledaren ska vara med vid besiktningen. De ska bland annat fylla i ”relevanta uppgifter samt i detalj kunna redogöra för jaktens genomförande.”

Om gps-pejl använts på hund som deltagit i jakten ska gps-logg tas med till besiktningen och på begäran uppvisas för besiktningspersonalen.

 

Fakta björnbesiktning

Samtliga fällda björnar i landet ska besiktigas av länsstyrelsen. Vid besiktningarna tas prover från fällda björnars könsdelar, hudprov, muskelprov, största spenen från björnhona, samt en liten kindtand, de så kallade premolaren.

Utöver detta dokumenteras magsäckens och tarmarnas innehåll.

Samtliga inre organ och könsdelar ska följa med den fällda björnen till besiktningen och länsstyrelsen rekommenderar att skytten sätter in en pinne i munnen på björnen för att hålla den öppen innan likstelheten inträder.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev