Fyra av åtta områden har skjutit sin tilldelade kvot. Foto: Lars-Henrik Andersson

Björnjakten kan förändras på grund av sned avskjutning

Premium

Den sneda avskjutning på björn i Jämtland kan leda till förändringar i länets björnjakt.

Länsstyrelsen i Jämtlands län har konstaterat att det är fullskjutet på björn i 4 licensområden men att det ändå återstår 59 björnar att fälla, främst i de norra delarna av länet. Därför börjar nu länsstyrelsen att fundera på hur den återstående tilldelningen av björnar ska omfördelas i länet. Detta för att hela tilldelningen ska kunna skjutas innan jakten avslutas den 15 oktober.

Björnjakten avslutad i flera områden

Pepparspray används

En stor björnstam ger problem för rennäringen under våren vilket resulterar i skyddsjakt på skadegörande björnar. Skogsnäringen har även de ett arbetsmiljöproblem när skogsarbetare ofta möter björnar när de arbetar ensamma i skogen. Branschen vill förse sina skogsarbetare med pepparspray för att öka säkerheten.

 

Älgjakt igång

I de områden 1,2,3 och 5 där det är björnar kvar  på tilldelningen pågår nu älgjakten för fullt och många älgjägare skjuter inte björn. Anledningen är att de anser det är för krångligt och tar för lång tid att besiktiga en skjuten björn.

En björnjägare som vill vara anonym, berättar att det inte får bedrivas någon björnjakt, utan det ska bara jagas älg inom de stora områdena. Vidare berättar hen att samerna inte heller vill skjuta björn eftersom ingen köper in björnkött längre. Sarvslakten är även i full gång så de menar också att de inte har tid.

 

Ett område

Länsstyrelsen kommer inom kort fatta beslut om hur omfördelningen av kvarvarande björnar ska omfördelas. I område 6 i Jämtland varade björnjakten inte ens i tre dagar innan den blev avlyst.

– Ett förslag är att hela länet blir ett enda område för björnjakten och då kommer det antagligen att skjutas fler björnar där det finns björnar. Andra förslaget är att det blir kvoterad tilldelning igen, säger Niklas Rumm på länsstyrelsen i Jämtland.

– Målet för länsstyrelsen i Jämtland är att björnfrågan ska vara löst innan det blir paus i älgjakten för brunstuppehållet. Till nästa års björnjakt blir det antagligen en lika stor tilldelning men det kan bli förändringar på områdena i länet. Vår målsättningen är att bli tydligare när en omfördelning/fri jakt skulle kunna ske redan innan björnjaktens start. Detta efter att vi har utvärderat årets licensjakt, säger Niklas Rumm.

 

Per Andersson

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev