Polisen har hittat misstänkta fall av brott mot gällande regler under björnjakten i Jämtland. Foto: Lars-Henrik Andersson

Björnjägare riskerar rättsliga påföljder

Björnjakten har i år varit särskilt intressant för polisen i Jämtland, som genom patruller kontrollerat jägarna på plats i skogen. Det har överlag varit bra efterlevnad av gällande regler. Men ett antal jägare kan drabbas att rättsliga påföljder då de inte följt villkoren för licensjakten.

På sin egen hemsida och även på Facebook har Polisen i Jämtland lagt ut en redovisning av sina kontroller av jägare under första björnjaktsveckan.

”De allra flesta jägare har haft licenser, statliga jaktkort och vapen i ordning, samt en välvilja att göra rätt och att få njuta av en trevlig jakt,” skriver polisen.

Bilar och hundanvändning

Men för några kan kontrollen av leda till rättsliga påföljder. Det gäller hundanvändning, användning av motorfordon under jakten samt att ett antal jägare också vid kontroll visat sig vara berusade.

För en del jägare verkar givna förutsättningar i Länsstyrelsens beslut och villkor för licensjakten vara något av en nyhet. Man har helt enkelt inte tagit del av beslutet.

Mer än två

Polisen har noterat några återkommande fel, eller brott, mot gällande regler.

Jägarna har i vissa fall inte följt beslutet om att bara använda två hundar vid jakt, och att man dessutom inte får byta hund efter en och samma björn och under en och samma dag.

Användningen av motorfordon är ett annat moment där jägare har brustit. Polisen har noterat att björnjägare inte följt reglerna som säger att fortskaffningsmedel eller andra motordrivna anordningar inte får användas för att söka, spåra, förfölja eller genskjuta björn.

”Att frångå villkoren är att begå jaktbrott, anmälan kommer upprättas och man kommer bli delgiven misstanke om brott! Att bryta mot villkoren kan också leda till att man blir av med sin jaktmark då flera skogsägare inte accepterar att jakt bedrivas på fel sätt på deras mark,” skriver polisen. 

Uppträtt olämpligt

Några jägare har också kommit berusade till besiktningsstationerna och där uppträtt på ett olämpligt sätt. Än värre är att jägare deltagit berusade vid jakt.

”Alkohol och vapen hör inte ihop och är ett skäl för återkallelse av din vapenlicens. Om du vill behålla din vapenlicens håll dig nykter i samband med jakt.”

Polisens bevakning av björnjakten kommer enligt rapporten att fortsätta i oförändrad takt. Till det har också jakten på fågel börjat, och på söndag inleds även älgjakten i länet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev