Björnen på cirka 50 kilo var fullständigt massakrerad när jägarna hittade den. Foto: Fredrik Myhr

Björnhona dödad med brutal kraft

Premium

Älgjägare utanför Linsell i Härjedalen fick under onsdagen vara med om en händelse utöver det vanliga, då de hittade en björn som av allt att döma dödats av en annan björn. Med brutal kraft, beskriver jägarprofilen Fredrik Myhr som trots 40 år i björnrika marker aldrig har varit med om något liknande.

Jan Henricson Publicerad 8 september 2022 - 13:49

Björnen, en hona på cirka 50 kilo, hittades när en hundförare gick för att koppla sin hund, som markerade och skällde vid platsen.

– Björnen var fortfarande varm när jag flådde den. Den var mycket illa åtgången, nacken var av och huvudet var i princip löst när jag krängde av skinnet, säger Fredrik Myhr som tillsammans med gäster jagade älg i området.

 

Allt ben brutna

En veterinär som var med på jakten deltog när björnhonan undersöktes närmare. Fredrik Myhr beskriver det som att den utsatts för brutal kraft.

– Nacken var bruten, eller rättare sagt krossad. Alla ben var brutna, bröstkorgen var krossad och ryggraden avbiten. Utöver det hade den en mängd andra bitsår. Den var också äten på ett par ställen. Jag har aldrig sett något liknande.

35 procent av björnungarna dödas av hanbjörnar

Särskilt beteende

Att björnar dödar andra björnar inträffar. Vanligen rör det sig då om så kallad infanticid, ett beteende hos bland annat brunbjörn som innebär att hannar dödar späda ungar som de inte är fäder till, för att genom det få para sig med honan.

– Men jag är tveksam till det i det här fallet. Visserligen var det ingen stor björn, men ändå en vuxen hona. Troligen en ettåring. Dessutom stämmer inte tiden på året för björnarnas brunst, säger Fredrik Myhr.

 

Osannolik teori

Jägarna hade tidigare haft ståndskall på en hona med en större unge ungefär två kilometer från där den döda björnen hittades. Man har spekulerat i att det kan ha varit den björnhonan som av outgrundlig anledning dödat sin unge.

– Men det verkar ju helt osannolikt. Det här är ett mysterium. Personalen från länsstyrelsen var lika frågande som vi, säger Fredrik Myhr.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev