Foto: Erik Mandre / Mostphotos

Björn sköts två timmar för sent – strafföreläggande för skytten

En jägare i 40-årsåldern sköt en björn drygt två timmar efter att jakten var avlyst.
Åklagare Åse Schoultz har nu beslutat att ge mannen ett strafföreläggande på 80 dagsböter.

Det var den 3 september som en gästjägare under en älgjakt i trakterna av Vilhelmina i Västerbotten sköt en björn, drygt två timmar efter att jakten blivit avlyst.

På morgonen innan jakten drog igång återstod tre björnar på tilldelningen. Strax efter klockan 10.00 avlystes licensjakten då de 21 björnarna på tilldelningen fällts. Men förutom de tre återstående björnarna fälldes ytterligare två björnar efter att björnjakten blivit avblåst av länsstyrelsen.

Björnskytt misstänkt för grovt jaktbrott

Den första överskjutningen skedde nästan samtidigt som tilldelningen fylldes och där vidtas ingen åtgärd. Den andra björnen rapporterades fälld strax efter klockan 12.00. Drygt två timmar efter att jakten blivit avlyst.

Polis kom till skottplatsen och gjorde en teknisk undersökning samt höll förhör. Björnen togs i beslag.

 

Oaktsamhet

Nu har åklagare Åse Schoultz beslutat om ett strafföreläggande eftersom hon anser att jägaren av oaktsamhet och olovligen dödat ett fredat vilt.

Hon anser inte det handlar om grov oaktsamhet, eller att jägaren haft något uppsåt.

– Han har varit oaktsam och oaktsamheten är så pass klandervärd att den når upp till ”straffbar oaktsamhet”. Han satte sig på pass klockan 06.00. Då kollade han via länsstyrelsens nummer att det fanns tre björnar kvar på tilldelningen. Därefter kollade han inte länsstyrelsens telefonsvarare något mer innan han strax efter klockan 12.00 sköt björnen. Hade det rört sig om en halvtimme hade det kanske varit okej, men här handlar det om timmar, säger Åse Schoultz.

 

I praktiken en dom

Skytten var gästjägare i älgjaktlaget och har aldrig skjutit en björn förut. Enligt utredningen hade det gått ut ett sms till deltagarna i jaktlaget att björnjakten var avlyst. Gästjägaren fanns dock inte med i sms-gruppen. Men enligt utredningen och de förhör som hållits, så rapporterades det även över jaktradio att björnjakten var avlyst, men det uppger skytten att han inte hört.

Accepterar jägaren strafföreläggandet så blir det i praktiken en dom. Han medger då jaktbrott.

Motsätter sig jägaren strafföreläggandet kommer Åse Schoultz väcka åtal och då hamnar ärendet i tingsrätten som får avgöra om jägaren gjort sig skyldig till jaktbrott eller ej.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev