[cycloneslider id=”slide-12416″]

Björn in på rödlistan – varg flyttas ned

Medan björnen åter förs in på Artdatabankens rödlista över hotade arter flyttas vargen ner en kategori. Det framgår av listan för 2015 som presenterades på tisdagen.

När björnstammen ökade togs brunbjörnen bort från rödlistan 2010. Nu har Artdatabanken återinfört björnen i den lägsta kategorin, nära hotad.
Något som uppfattas som mer dramatiskt än det är. I själva verket är det faktiskt meningen.

– Ja, så är det. Klassningen av björnen visar att förvaltningen fungerar. På både nationell och regional nivå har det varit uttalat att björnstammen ska sänkas, säger riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.
– Nu när jägarkåren lyckats med att ta ner stammen klassas björnen nära hotad enligt Artdatabankens rödlista, men något egentligt hot mot den svenska brunbjörnen finns inte, fortsätter han.

 

Fler jaktbara arter

Björnen är inte den enda art som återfinns på rödlistan och som jagas. Ett annat aktuellt exempel är vargen, som trots licensjakten i vintras flyttas ner en kategori i listan, från starkt hotad till sårbar.
– Ja, vargen har hoppat ner ett steg och bedöms inte vara lika hotad som tidigare. Men det har i den allmänna nyhetsförmedlingen av någon anledning inte varit lika intressant som att björnen kommit in på listan, säger Daniel Ligné.
En tredje jaktbar art som återfinns på listan över hotade arter är ejdern.
Rödlistan används för att ha kontroll på den svenska naturens djur, svampar och växter. Sammanlagt är 4 273 arter av de kartlagda 21 600 hotade, enligt Artdatabanken.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev