Bisam ska flyginventeras
Svenska Jägareförbundets Mårdhundsprojekt har av Naturvårdsverket fått i uppdrag att inventera förekomsten av bisam i artens sydliga utbredningsområde, i Västernorrland och Jämtland. Det kommer att ske genom flyginventering och nu efterlyser man jägarnas hjälp med observationer.
I augusti 2017 lades arten bisam till på EU:s lista över invasiva främmande arter av unionsbetydelse. Medlemsstater som har dessa arter måste enligt EU-lagstiftningen agera och förvalta dem.
Mårdhundsprojektet har därför fått i uppdrag av Naturvårdsverket att inventera förekomsten av bisam i det sydliga utbredningsområdet, som enligt tillgängliga data verkar ligga inom triangeln Timrå-Bjästa-Kramfors.
Numera sällsynt
Den tidigare, under vissa år rikliga, förekomsten av bisam i Norr- och Västerbotten är idag ett minne blott. Orsaken är sannolikt någon form av sjukdom, och i dagsläget är bisam sällsynt att se i dessa län. Av den anledningen kommer inget inventeringsarbete att utföras i det nordliga utbredningsområdet.
Färska bisamhyddor är enkla att upptäcka, speciellt från luften.
– Därför kommer årets inventering att utföras så snart isen lagt sig och innan alltför mycket snö täckt dem. För att kunna planera flyginventeringsområdet mer i detalj vill vi gärna ha in tips på observationer av färska bisamhyddor under hösten 2017, men även observationer av djuren, säger P-A Åhlén vid Mårdhundsprojektet.
Efterlyser observationer
Därmed upprepas den uppmaning som gick ut från forskaren Kjell Danell tidigare i år (Svensk Jakt nr 6/2017) om att rapportera observationer av bisam. Detta för att få en så god bild som möjligt av artens nuvarande utbredning i Sverige.
De som lämnat uppgifter om aktiva bisamhyddor som sedan kan bekräftas under inventeringen kommer att få delta i utlottningen av böckerna Vilt, människa, samhälle från 2010 och den nyligen utgivna Jaktens historia i Sverige. Den som rapporterar in en aktiv bisamhydda uppmanas ange vilken bok som föredras.
Lista över arter av unionsbetydelse http://ec.europa.eu/environment/nature/invasivealien/list/index_en.htm
Fakta – rapportera bisam
Den som observerat bisam eller aktiva bisamhyddor i Västernorrland och Jämtland (men även på andra håll) uppmanas kontakta Mårdhundsprojektet via telefon 070-339 93 26 eller e-post
tipsaframmandearter
@jagareforbundet.se
Följande uppgifter önskas:
• Observationsplats (kommun, närmaste större ort och plats; gärna GPS-position)
• Observationsdatum
• Antal observerade djur/antal hyddor
• Observatörens namn, telefonnummer och postadress.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.