Under lördagen hittades ytterligare ett dött vildsvin. Foto: Michael Jansson & Thomas B Andersson

Bilden: Ytterligare döda vildsvin hittade i Fagersta

Ytterligare ett dött vildsvin har hittats i området där det första smittade vildsvinet hittades. Det döda vildsvinet hittades i Hyppenbännings jaktlags område, samma område som det första döda och smittade vildsvinet hittades.

Artiklen uppdaterad klockan 18:16, efter att ytterligare fynd gjorts. Om det läser du här.

Arbetet med att söka igenom de närmaste områdena kring den plats där det med afrikansk svinpest smittade döda vildsvinet hittades, pågår just nu utanför Fagersta. Svensk Jakts Thomas B Andersson är på plats.

I samma område som det tidigare hittats döda vildsvin hittades under lördagen ytterligare ett. Foto: Michael Jansson

Frivilliga jägare

Samordningsgruppen med bland annat representanter från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, Jägareförbundet och lokala jaktlag samlades i morse vid Fagersta Folkets Hus. Just nu går frivilliga jägare från tre lokala jaktlag, som vanligtvis jagar i smittområdet, igenom skogen för att leta fler döda vildsvin.

Michael Jansson, en av de lokala jägarna. Under sökturen i området gick hans stövlar sönder varför de placerades i en särskild säck och sedan lämnades in för destruering. De ska senare brännas upp. Här ses han tillsammans med Karin Olofsson Sannö, biträdande statsveterinär, Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA är den som kommer att ta emot prover om det hittas fler döda vildsvin. Foto: Thomas B Andersson

Utrustas

Jägarna har fått med sig särskild utrustning, ett rör där man kan stoppa ner vävnadsprov från blodrika organ som mjälte och lever, förpacka det för att ta vidare för provtagning. Eventuellt hittade vildsvin ska sedan täckas över med gul påse där det står ”riskavfall” på. På måndag har Jordbruksverket meddelat att det kommer att anlända en särskild förbränningsugn till området där eventuellt funna, döda vildsvin ska destrueras.

Det finns också en desinfektionsstation där alla som vistats i den smittade zonen ska rengöra sig efteråt.

Här följer du Svensk Jakts rapportering från utbrottet i Fagersta.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev