Publicerad 22 augusti 2018 - 13:48

Här har någon verkligen ansträngt sig för att få med den trafikdödades älgtjurens huvud och båda frambenen. Foto: Privat

Här har någon verkligen ansträngt sig för att få med den trafikdödades älgtjurens huvud och båda frambenen. Foto: Privat

Besynnerlig syn mötte eftersöksjägare

Eftersöksjägaren Bengt Håkansson möttes av en märklig syn när han åkte på ett platsbesök för en viltolycka. Bredvid vägen låg en älg, med huvud och framben avsågade.

Bertil Håkansson i Marks kommun i Västergötland har varit eftersöksjägare i många år. Han är verksam inom NVR och sysslar med eftersök året om.

Men något så besynnerligt som en älg där någon har sågat av och tagit med framben och huvud har han aldrig varit med om tidigare. Älgen, en tjur, blev påkörd natten till måndagen på en mindre men ändå tämligen trafikerad väg mellan Svenljunga och Skephult i Västra Götaland.

– Alltihop är så konstigt, för att inte säga mystiskt. Vem har med sig en såg i bilen, vem vill ta med sig ett älghuvud och frambenen som det knappast är något kött på. En sak är säker, det är inte jägare i alla fall, säger Bengt Håkansson.

 

En kniv i magen

Att han är så säker på den saken beror på hur den eller de som har karvat i älgen gått till väga. Personen har helt enkelt inte vetat vad han eller hon sysslat med.

– Någon har stuckit en kniv i magen som för att passa älgen. När det började rinna ur maginnehåll har man börjat skära vid anus istället.

Huvudet är också avsågat istället för att vara avskuret vid atlaskotan, och benen är avsågade istället för att bogbladen skurits loss.

– Någon sa att det hade varit bättre att ta med stekarna istället för frambenen som i princip bara duger att koka soppa på, om det nu var kött man ville åt. Och det kan man ju hålla med om, säger Bengt Håkansson.

 

Är trafikdödad

Han är säker på att älgen blivit påkörd och inte skjuten.

– Det finns säkert de som kommer att säga att den har skjutits i huvudet och att man tagit med det för att dölja tjuvjakt, men jag har undersökt så många trafikdödade djur att jag kan säga att den här har utsatts för en kollision med ett fordon.

Bengt Håkansson har vid tidigare tillfällen varit med om att påkört vilt som legat vid vägkanten har försvunnit.

– Och det har blivit vanligare på senare år. Men att någon skurit bort delar av en älg har jag inte råkat ut för.

Älgen är som sagt en tjur. Bengt Håkansson har hört rykten som säger att det är den 18-taggare som synts i trakten.

– Men det är det inte. Den här har alldeles för liten kropp för att vara den tjuren. Men det kan ju vara en fin tjur ändå, men vem skulle vilja ha hornen i bast, frågar han sig.

 

Hoppas på tips

Genom att gå ut i Svensk Jakt hoppas han att någon som vet mer ska höra av sig.

– Jag skulle tro att det pratas en del om en sådan här sak. De som skurit i älgen håller säkert inte tyst, och det vore intressant att få veta vilka det är, och varför de gjort på det här sättet, säger Bengt Håkansson.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram