Foto: Mostphotos

Beslut om skyddsjakt på 1.000 skarvar

Det blir skyddsjakt på 1.000 skarvar i Söderhamns skärgård. Detta efter beslut av länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Det är Söderhamns kommun, Norrala Östra viltvårdsområde, Skärså fiskarförening, Söderhamn-Norrala viltvårdsområde, Ljusne sportfiskeklubb samt Stora Enso Skog AB har som skickat in varsin ansökan om skyddsjakt efter skarv längs Söderhamns kommuns kuststräcka.

 

Drygt 10.000 skarvar

I ansökningarna beskrivs att det stora antalet skarv som häckar i kommunen utgör en omfattande predation på fisk i området, då det enligt inventeringen som utfördes 2019 fanns 10.475 skarvar i Söderhamns skärgård. Det beskrivs även att flera havsvikar och större vattendrag längst Söderhamns kust är viktiga lek- och rekryteringsområden för olika fiskarter.

I området har det dessutom investerats medel både på kommunal, statlig och EU-nivå för att gynna fiskpopulationerna. Skarvens predation i området anses utgöra en risk för omfattande negativ påverkan av fiskbestånden.

 

Allvarlig skada

Under 2020 har Länsstyrelsen Gävleborg även beviljat störningsåtgärder mot skarv i Skärså samt vid ett antal öar utanför Sandarne i Söderhamns kommun för att förhindra allvarlig skada på fisk.
I länsstyrelsens regionala förvaltningsplan för skarv finns ett antal vattendrag och sjöar uppräknade med sårbara fiskpopulationer och som är känsliga områden avseende fisk. Flera av dessa områden ligger inom Söderhamns kust och skärgård. Länsstyrelsen beviljar därför skyddsjakt efter skarv för att förhindra allvarlig skada på de känsliga fiskpopulationerna.

 

Till och med 1 november

Länsstyrelsen uppger att skyddsjakten enligt myndighetens beslut ska ske enligt samma villkor men varje sökande är ansvarig för varsitt jaktområde.
Skyddsjaktperioden inleddes den 1 april och får pågå till och med 1 november.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev