Kanon sköt skarvproblemen till ny plats

Länsstyrelsen Gävleborg satte ut en gasolkanon för att skrämma skarv i Skärså, Söderhamns kommun. Nu har skarvarna istället flyttat en kort bit söderut, till öar utanför Sandarne.

Men vi tar det från början. I slutet av april upplyste länsstyrelsen boende i Skärså att myndigheten skulle sätta ut gasolkanoner för att skrämma skarvar från att häcka i området. Projektet påbörjades och skarvarna flög omedelbart sin kos.
Men det här gillades inte av Sveriges ornitologiska förening, SOF, som överklagade beslutet. Och dessutom ansåg SOF att länsstyrelsen i Gävleborg bör polisanmäla både sig själva och Skärså Fiskareförening på grund av beslutet att skrämma bort skarv från öarna utanför Skärså även kunde få negativa konsekvenser för hägerns häckningar i samma område.
Men någon polisanmälan gjordes inte. Däremot inhiberade, stoppade, mark- och miljödomstolen beslutet om att använda gasolkanon i väntan på rättsligt avgörande.

 

Flyttade till andra öar

Men de omdiskuterade fåglarna hade redan fått nog och i Skärså uppges nu skarvläget vara lugnt.
Sämre är det då på öarna utanför närbelägna Sandarne. För det är dit skarvarna verkar ha flyttat sin häckningar. Nyhetssajten Helahälsingland uppger att medlemmar i Sandarne båtklubb vittnar om att det för några veckor sedan inte fanns några skarvar runt Granskär och omkringliggande öar. Nu håller skarven på att etablera sig där. En mängd bon syns i träden som redan håller på att vitna.
Det är i nuläget oklart vad man ska göra med fåglarna.
– Man har alltid möjlighet att ansöka om både skyddsjakt och skrämsel sedan får vi ta ställning till det och pröva det utifrån den lagstiftning som vi förhåller oss till, säger Elina Eriksson, handläggare på länsstyrelsen i Gävleborgs län, till Helahäsingland.

 

Läs även: Forskare: Varje skjuten skarv är värd 2.500 kronor

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev