Berguven minskar kraftigt i Sverige. En riksomfattande inventering ska nu sättas igång. Foto: Ove Källström

Berguven minskar – inventering på gång

Mycket tyder på att berguven minskar kraftigt i Sverige. Organisationen Birdlife Sverige ska därför genomföra en riksomfattande inventering av berguv i år och nästa år. I det arbetet tar man gärna jägarnas hjälp.

Berguven fridlystes 1950 eftersom den uppvisade en minskande förekomst med endast 455 par. Under 1960-talet drabbades många rovfågelarter, så även berguv, av förgiftning då bytesdjuren hade höga halter av kvicksilver som de fått från kvicksilverbetat utsäde.

Resultatet från inventeringar som gjordes på 60- och 70-talet var nedslående. Berguven hade minskat kraftigt och beståndet var vid denna tid under 200 par i landet.

Räddningsaktioner drogs igång av ideella ornitologer genom olika berguvprojekt där Berguv Sydväst var först ut och sedan följdes av liknande projekt i andra delar av Sverige.

Fram till 1999 utplanterades sammanlagt 3.400 berguvar i landet och vid riksinventering 1998–1999 noterades 613 besatta revir.

 

Fortsätter minska

Ytterligare en riksinventering gjordes 2008-2009 och då summerades antalet revir till 474. Då hade i stort de flesta uvprojekten slutat släppa ut uvungar eftersom arten borde klara sig på egen hand. Signalerna som kommer nu är att uven ser ut att fortsätta att minska och det är det som ska undersökas genom en ny riksinventering.

Inventeringens huvudsakliga mål är att fastställa antalet berguvsrevir, det vill säga egentligen antalet ropande hannar. Målsättningen är att alla lämpliga bolokaler där uv har funnits tidigare ska inventeras.

För att göra det mest effektivt behöver uvlokalerna avlyssnas vid den optimala tidpunkten under året och under dygnet. Berguven kan börja ropa redan i januari om det finns gott om föda, men den viktigaste perioden är februari till april.

 

I berg och skogar

Birdlife Sverige vill gärna ha in rapporter på ropande berguvar. Jägarna är ofta ute i naturen under kvällar och morgnar när det är optimala ljusförhållanden för att berguven ska ropa.

Den hörs säkrast vid det skymningsljus som råder när man inte längre kan läsa en dagstidning och vid samma ljusförhållanden under gryningen. Hannens dova tvåstämmiga hoande hörs från berg, men även från skogsmark, skärgårdsöar och det kan höras långa sträckor.

I projektgruppen för riksinventeringen återfinns Thomas Birkö, David Rocksén och Andro Stenman. De tar gärna emot jägarnas rapporter på mejladressen riksinventeringberguv@birdlife.se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev