Bekämpningsmedel i jordbruket kan påverka vilda djur
Växtbekämpningsmedel kan tas upp av vilda djur. Det gäller även glyfosat som är den aktiva substansen i flera ogräsbekämpningsmedel som används i jordbruket.
Glyfosat ska inte jämföras med preparat som DDT och PCB som stannar i kroppen och påverkar bland annat djurens fortplantning. Glyfosat tillhör en grupp bekämpningsmedel som är nedbrytbara och anpassade för att bekämpa främst olika former av ogräs i livsmedelsproduktionen. Glyfosat är den aktiva substansen i Roundup med flera preparat.
Hanteringen är strikt reglerad och kontrollerad. Svenska livsmedelsproducenter får inte använda glyfosat i växande grödor utan enbart före sådd eller efter skörd för att bekämpa ogräs.
Djur i livsmedelsproduktion ska inte exponeras för glyfosat.
Vilda djur exponeras
Vilda djur känner förstås inte till regelverket.
Fåglar och betande klövdjur kan få i sig glyfosat via växtdelar i besprutade fält. Fisk kan exponeras för glyfosat via dräneringsvatten som rinner ut i sjöar och vattendrag.
– Frågan har börjat uppmärksammas, men här har vi en kunskapslucka, säger Bodil Elmhagen, forskningskommunikatör på Svenska Jägareförbundet.
Forskning pågår
Vissa studier finns som visar att glyfosat kan påverka tarmbakterier hos människor och djur. Det kan leda till flera kroniska sjukdomar.
– Samtidigt har vi använt glyfosater under mycket lång tid. Med de strikta regler som gäller så har vi inte sett några egentliga effekter på vare sig människor eller djur, säger Bodil Elmhagen.
Manar till sunda förnuftet
Att vilda djur kan få i sig växtbekämpningsmedel om de befinner sig eller äter på nysprutade fält ter sig ganska självklart. Där kan bara sunt förnuft rekommenderas.
– Glyfosat stannar inte i kroppen, men man behöver kanske inte jaga just på de fält som är nybesprutade, säger Bodil Elmhagen.
EU-kommisionen och EU:s medlemsländer beslöt under 2017 att glyfosat får användas inom EU under de närmaste fem åren. Sverige var ett av de länder som röstade ja för fortsatt användning av glyfosater.
Glyfosater
Glyfosat anses vara mindre giftigt än många andra bekämpningsmedel. Akut förgiftning yttrar sig genom illamående, kräkningar, diarréer och magont. Ämnet är inte irriterande på huden, men måttligt irriterande om man får det i ögonen.
International Agency for Research on Cancer, IARC, har publicerat en rapport i juli 2015, med slutsatsen att glyfosat troligen är cancerframkallande. Dock motsägs detta i en senare rapport från ett gemensamt möte i maj 2016 mellan FN-organen WHO och FAO. Där dras slutsatsen att glyfosat inte är cancerframkallande för människor via kosten.
Glyfosat har visats påverka honungsbins inlärningsförmåga och minne, vilket kan få negativ effekt på bisamhällets överlevnadsförmåga.
Källa: wikipedia
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.