Säkra och effektiva rabiesvaccin till människor och djur har stor betydelse för att minska antalet dödsfall.

Barn särskilt utsatta för rabies

På lördag den 28 september uppmärksammas kampen mot den dödliga sjukdomen rabies internationellt.

World Rabies Day har som syfte att globalt öka medvetenheten om sjukdomen rabies. Rabies är en av världens dödligaste sjukdomar med en dödlighet på 99,9 procent.

Trots att sjukdomen kan förebyggas med vaccination, dör 59.000 människor av rabies varje år. Barn är särskilt utsatta. Smitta sker vanligtvis via bett från rabiessjuka hundar.

Temat för 2019 års World Rabies Day är “vaccinate to eliminate” och har som mål att belysa hur viktigt det är med vaccination av både människor och djur i kampen mot sjukdomen.

I år genomförs World Rabies Day för trettonde gången. Detta globala hälsoprogram anordnas av organisationen Global alliance for rabies control, GARC, vars mål är att öka medvetenheten om förebyggande åtgärder och kontrollinsatser som görs runt om i världen för att försöka utrota sjukdomen.

En av de äldsta sjukdomarna

Rabies är en virussjukdom som påverkar det centrala nervsystemet. Även om rabies har en dödlighet på 99,9 procent och är en av de äldsta sjukdomarna på jorden, anser World health organization, WHO, att det är en bortglömd sjukdom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev