Åtelkamera tillåten – men inte åkerkamera

Kammarrätten i Jönköping beviljar en man från Karlskrona tillstånd för kameraövervakning av åtelplats, men avslår samtidigt hans överklagan om kameraövervakning av åker.

Ärendet inleddes förra våren när mannen hos länsstyrelsen ansökte om tillstånd att använda övervakningskamera vid åtelplats och åker, i syfte att skaffa sig en uppfattning om vildsvinsstammens sammansättning i området. Länsstyrelsen i Blekinge avslog mannens ansökan, varpå denne överklagade till förvaltningsrätten i Växjö, som gick på länsstyrelsens linje.

 

Fick delvis rätt i kammarrätten

Landskronabon överklagade till kammarrätten i Jönköping som i sin dom delvis bifaller överklagan, såtillvida att man beviljar tillstånd för kameraövervakning av åtelplats. Kammarrätten avslår dock överklagan av kameraövervakning av åker, som enligt kammarrätten skulle kunna vara allemansrättsligt tillgänglig, och att den enskildes intresse av att inte bli övervakad väger tyngre än intresset av en aktuella kameraövervakningen.
Kammarrätten återvisar målet till länsstyrelsen för meddelande av övriga villkor som behövs för tillståndet, framförallt vad gäller begränsning av den plats som får kameraövervakas, hur skyltning ska ske och även i övrigt av de förhållanden som har betydelse för att skydda enskildas personliga integritet, skriver kammarrätten.
Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev