Bilder från viltkamerorna har på senare år blivit allt viktigare inom viltforskningen. Genom att använda artificiell intelligens ska hanteringen av bilderna kamerorna genererar bli lättare att använda. Foto: Jan Henricson

Artificiell intelligens utvecklas för viltforskning

Artificiell intelligens, så kallad AI, utvecklas nu för att bidra till viltforskningen. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ser framför sig en AI som automatiskt känner igen vilda djurarter som är fotograferade med viltkameror.

Bilder från rörelsestyrda viltkameror har på senare år blivit allt viktigare verktyg inom viltforskningen.

Men mängden bilder innebär att ett stort manuellt arbete måste göras för att klassificera vad som finns på fotografierna – artbestämning, helt enkelt.

Tusentals bilder

SLU deltar nu i ett projekt med det holländska företaget Fruitpunch, där målet är att utveckla en artificiell intelligens som automatiskt kan känna igen vilda djur på bilder fotograferade av viltkameror.

– Vi har många fantastiska masterstudenter som gjort detta möjligt. Det är tack vare deras insatser att artbestämma djur på tusentals och åter tusentals bilder som vi nu kan lämna över data som utvecklarna kan använda för att träna AI:n, säger Tim Hofmeester, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, i ett pressmeddelande.

Till forskningen

Med en automatisk process som drivs genom AI minskar tiden avsevärt för att klassificera bilderna, vilket innebär att de lättare kan användas i både forskning och övervakning, uppger SLU.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev