Hälge bor numera i ett av de vackra husen vid Hälsingegård Ol-Anders i Alfta. Foto: Olle Olsson

Äntligen har Hälge kommit hem

Han föddes i en bil mellan Alfta och Falun för drygt 30 år sedan. Två år senare publicerades den första seriestrippen i Svensk Jakt och sedan dess har vi kunnat se den älskade älgen i varje nummer av tidningen.
Och nu har äntligen Hälge flyttat hem till Alfta – för gott!

Det var på sensommaren 1991 som Svensk Jakt, som första tidning, publicerade en Hälgestripp. Succén var omedelbar och den underfundige sextaggaren blev snabbt älskad av tusentals läsare – och kärleken består.

2001 firade Hälge tio år och Svensk Jakt besökte då Lars Mortimer i hans ateljé i de djupa hälsingeskogarna utanför Alfta.

 

Ur Svensk Jakt nr 7-8/91.

– Jag hade länge funderat på att göra något med en älg. Men det var först 1989, på vägen mellan Alfta och Falun, som det lossnade. Jag kom på att min älg måste gå på två ben, och att munnen skulle sitta bakom mulen som fick bli näsa. På det sättet fick Hälge ett uttrycksfullt ansikte, något som är nödvändigt för en seriefigur av Hälges karaktär. Jag var på väg till Göteborg men ville bara hem och börja jobba för att se om min idé höll när den kom i serierutor, berättade Lars Mortimer i intervjun.

 

Hälgeland

Ytterligare tio år senare, 2011, fick Hälge ett eget land – Hälgeland. Men då var han inte längre hälsing utan hans nybyggda hem låg då på Tomteland utanför Mora i Dalarna. Hälgeland var uppbyggt längs en skogsstig där besökarna kunde se samtliga figurer från byn Avliden.

Figurerna var gjorda av den skicklige motorsågskonstnären Stefan Karlsson.

 

Hälsingegård

Men nu har alltså Hälge och de övriga innevånarna i Avliden lämnat Dalarna och flyttat hem till Hälsingland och Alfta. Numera bor de i ett av de vackra husen vid Hälsingegård Ol-Anders, ett besökscenter för Världsarvet Hälsingegårdar.

– För två år sedan fick kommunen ett erbjudande att köpa samtliga figurer av Tomteland. Kommunen ville verkligen att Hälge skulle få komma hem och lyckades hitta en lösning, berättar Leif Nordlöf, kulturkonsulent vid Ovanåkers kommun och även vän till Lars Mortimer, som tyvärr gick bort i augusti 2014.

 

Leif Nordlöf. Foto: Olle Olsson

Men träfigurerna var i dåligt skick när de kom till Alfta. De hade stått ute i ur och skur i många år och därför krävdes en mycket omfattande restaurering.

– Träet var så ruttet att jag kunde gräva ut det med händerna och det har gått åt många, många timmar att återställa dem i bra skick igen, berättar Leif Nordlöf.

 

”Jag hoppas att jag lyckats hedra Lars”

Därefter har han byggt upp en genuin och smakfull värld för Hälge, Edwin, Uffe, Blixten, Gullan och de andra innevånarna i Avliden inne i ett av de tre husen som tillsammans bildar Hälsingegård Ol-Anders.

– Jag hoppas att jag lyckats hedra Lars. Jag har försökt att återskapa det uttryckssätt han hade på bästa möjliga sätt, säger Leif Nordlöf.

 

[cycloneslider id=”halge”]

 

Planen var att Hälge skulle invigas i samband med Hälsingegårdars dag den 30 maj. Men coronapandemin har satt käppar i hjulet även för detta.

– I dagsläget kan ingen säga när vi kan öppna. Men Hälgeutställningen är permanent så det kommer att finnas tid att se den, försäkrar Leif Nordlöf.

Fakta Hälsingegård Ol-Anders

Vid infarten till Alfta ligger Hälsingegård Ol-Anders. Gården är trebyggd med brokvistar i empirestil och vackert interiörmåleri i originalskick från 1848. Samtliga utställningar vid Ol-Anders har fri entré.

Läs mer och håll utkik efter öppettider för Hälgeutställningen på Ol-Anders hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev