Jägareförbundet Västerbotten kommer fortsätta arbeta för att starten för björnjakten senareläggs så den sammanfaller med älgjaktspremiären.

Antalet misstänkta jaktbrott i samband med björnjakt minskar i Jämtland, enligt Polisen. Foto: Kenneth Johansson

Antalet jaktbrott i samband med björnjakt minskar

Polisen i Jämtland utreder två fall av misstänkt grova jaktbrott i samband med årets licensjakt på björn. I båda fallen handlar det om jägare som skjutit björn men saknat jakträtt, men Polisen konstaterar också att jägarna i allmänhet sköter sig bra.

Det är SVT Nyheter Jämtland som rapporterar om tolv ärenden där jaktbrott kan ha skett i samband med årets björnjakt i Jämtland. I två fall av misstänkt grova jaktbrott handlar det om jägare som inte har haft rätt att jaga björn.

Fyra utredningar rör jägare som jagat på marker där de inte haft rätt att jaga.

– Det kan vara så att en björn fallit på fel mark än vad man har jakträtt på men om det har gjorts avsiktligt eller inte får utredningen visa, säger Jonas Annerud, polisinsatschef till SVT.

 

Olagliga åtelkameror

Polisen har även beslagtagit åtelkameror med misstanke om förberedelse till jaktbrott.

Polisen betonar ändå att majoriteten av alla jägare sköter sig, och att besiktningar av skjutna björnar visar att de jagats på ett riktigt sätt. Enligt Polisen minskar förekomsten av olagliga jaktmetoder.

– Vi har inga exakta siffror ännu men känslan efter årets insats är känslan att det är färre som till exempel använder illegala åtlar, säger Jonas Annerud.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev