Björnjakten i Västerbotten kan i år senareläggas. Viltförvaltningsdelegationen vill lägga björnjakten samtidigt som älgjakten, med start den 3 september. Foto: Olle Olsson

Ansöker om senarelagd björnjakt

Höstens björnjakt i Västerbotten kan senareläggas och starta samtidigt som älgjakten den 3 september. Detta efter ett beslut i viltförvaltningsdelegationen.
– Vi kommer ansöka om dispens hos Naturvårdsverket, säger Lars Dahlberg, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Viltförvaltningsdelegationen hade frågan uppe på sitt senaste sammanträde. Enligt Lars Dahlberg har argumenten för att senarelägga björnjakten varit att fler ska få möjlighet att delta, att etiken under björnjakt ska förbättras och att både hundar och björnar ska drabbas mindre av värme om jakten startar senare.

 

Olika argument

– Man ha fört olika resonemang och haft flera argument, säger Lars Dahlberg.

En ansökan om dispens kommer att skickas till Naturvårdsverket, som reglerar jakttiderna på björn och annat vilt.

Jakttiden på björn har diskuterats under flera år. Forskning pågår för att se hur björnar påverkas av hundar, både drivande och ställande.

 

Först ut

Nu kan Västerbottens län bli först ut med en senareläggning.

– Björnjakten går väldigt snabbt, med en senare start kan det bli en lugnare jakt, men vi vet förstås inte om Naturvårdsverket hinner ta ställning i år, säger Lars Dahlberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev