Vargjakten är avlyst i ytterligare ett revir. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Ännu ett vargrevir avlyst från jakt

Licensjakten i jaktområdet Ölen är avlyst. Detta eftersom Länsstyrelsen i Örebro län tror att att de vargar som varit stationära i området har fällts. För att skydda genetiskt viktiga vargar i närliggande revir avlyses jakten.

Det är tre vargar som har fällts under licensjakten i jaktområdet. Länsstyrelsen har under pågående inventering kunnat kvalitetssäkra att tre stationära vargar funnits i det beslutade jaktområdet. Efter att de tre vargarna fällts saknas nya spår i jaktområdet, vilket tyder på att det är just dessa vargar som fällts.

Eftersom reviret Vargavidderna ligger i närheten av jaktområdet, finns en risk att vargar därifrån vandrar in i området. I reviret Vargavidderna finns så kallat genetiskt viktiga vargar, uppger länsstyrelsen på sin hemsida.

Mer information

– Vi behöver få in mer information om status i området och prioriterar inventeringsarbetet till det aktuella området nu. Läget är ovisst på grund av bristande möjligheter att spåra. Skulle det visa sig att vargar från det utpekade jaktreviret uppehåller sig i området och det kan bekräftas genom dna finns möjlighet att jakten kan återupptas, säger Lena Jörgensen, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Fanns familjegrupp

Det var den 22 september förra året som länsstyrelsen fattade beslut om licensjakt på varg i reviret Ölen. Beslutet omfattade jakt efter sex vargar. Som grund till beslutet låg kunskap om vargreviren inhämtad under föregående års (2021–2022) inventering.

Enligt den inventering som genomfördes då fanns det en familjegrupp i området, uppger länsstyrelsen på sin hemsida.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev