En fjärde räv med fågelinfluensa har konstaterats i Sverige. Foto: Anders Jarnemo

Ännu en räv smittad av fågelinfluensa – nu behöver forskarna hjälp

Fågelinfluensan drabbar, trots sitt namn, inte bara fåglar. Nu har ett fjärde fall av smittan hittats hos rödräv. För att lära sig mer om sjukdomen och dess spridning vill nu Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ha hjälp att samla in döda djur.

På sin hemsida skriver SVA att ett fjärde fall med med fågelinfluensa hos rödräv konstaterats i Sverige. Den här gången handlar det om en valp i Stockholmsområdet.

­– Det senaste fallet var en rävunge som anträffades vinglig den 8 maj i Solna, Stockholm. Ett stort antal skrattmåsar hade dött av fågelinfluensa i närområdet och räven har sannolikt blivit smittad genom att äta en sjuk fågel, säger Caroline Bröjer, viltveterinär och forskare vid SVA, i texten på myndighetens hemsida.

Flera arter

I Sverige har smittan hittats hos gråsäl, rödräv och tumlare. Sett till Europa och Nordamerika har den, enligt SVA, hittats hos hund, grävling, katt, iller, tumlare, mink, säl, utter, delfin, skunk, tvättbjörn, rödlo, pungråtta, björn, lodjur, prärievarg och rödräv.

Skicka in djur

För att kunna studera vilka däggdjur som infekteras och hur spridningen av sjukdomen ser ut i Sverige har SVA nyligen startat upp ett forskningsprojekt. Nu vill de ha hjälp att samla in marina däggdjur, mårddjur och rödräv från geografiska områden där sjukdomen konstaterats.

Vill du veta mer om hur insamlingen av djuren går till går det att läsa mer på myndighetens hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev