Kanske undrar älgarna vad det är för besynnerligt djur som betar på vallen. Rådjur ska ju inte se ut på det sättet. Foto: Jan Fritz

Annorlunda möte på viltspaning

När Jan Fritz åkte en viltspaningsrunda fick han som vanligt se älgar, rådjur och harar. Men ett av rådjuren skilde sig åt från de andra med stora vita fläckar i pälsen.

I lördags kväll tog Jan Fritz bilen för att köra en runda i Nydalatrakten utanför Värnamo för att spana efter vilt. Det var en fin kväll med stilla väder och hög klar luft, och Jan fick se mycket vilt som kommit ut för att äta i skymningen.
– Vid ett tillfälle fick jag se något väldigt annorlunda, och jag kunde inte riktigt bestämma mig för vad det var eftersom det var så långt bort, berättar Jan Fritz.

 

Lyckad bild

Han tog fram sin systemkamera och fotograferade, och fick med inte bara det märkliga djuret utan också två älgar på en lyckad bild.
– När jag kunde förstora bilden i datorn såg jag ju att det var ett rådjur som hade vit päls blandat med den vanliga grå. Jag har aldrig sett något sådant tidigare, säger Jan Fritz.
Vita eller fläckiga rådjur är ovanligt. I en tidigare artikel om fenomenet här på svenskjakt.se förklarade Erik Ågren på SVA att ett vitt rådjur kan vara albino, och har då röda ögon. En annan förklaring är leucism.

 

Älgar och rådjur

Värmlands vita älgar beror på leucism och det kan förekomma även hos andra arter, inklusive rådjur. Något som innebär att djuret kan producera färgämnet melanin, men inte lagra det. Albinism innebär att pigmentet inte produceras alls.
Leucism är ärftligt och emellanåt kan flera rådjur med färgavvikelse uppehålla sig inom samma område. Fenomenet kan också hoppa över en generation för att återkomma senare med tvåfärgade eller helvita rådjur.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev