En bilist döms till dagsböter efter att han väntat med att anmäla en älgolycka.

En bilist döms till dagsböter efter att han väntat med att anmäla en älgolycka. Arkivfoto: Olle Olsson

Anmälde älgolycka för sent – döms till 24 000 kronor i böter

Bilföraren körde på en älg. Först dagen efter anmälde han olyckan. Tingsrätten dömer mannen till dagsböter för förseelse mot jaktlagen.

Det var på kvällen den 17 september förra året som mannen körde på en älg i närheten av Luleå. Olyckan anmälde han först dagen därpå efter att mannens försäkringsbolag informerat honom om att en viltolycka ska anmälas till Polisen utan dröjsmål.

Eftersöksjägare åkte därefter till platsen men man kunde inte hitta någon älg.

Bilföraren uppger i polisförhör att han kört på älgen i låg hastighet. Älgen sprang sedan ner på en äng till vänster om bilen och travade iväg. Det var inget som visade på någon skada då älgen rörde sig normalt.

På bilen fanns mindre skador på motorhuven och en repa på ena sidan.

Bilföraren har även uppgett att han inte kände till att en viltolycka ska anmälas utan dröjsmål.

Onödigt lidande

Luleå tingsrätt har haft uppe ärendet för rättslig prövning. Tingsrätten menar att bilisten inte vidtagit några åtgärder i syfte att få kunskap om hur man ska agera vid en viltolycka. Att det uppstått en buckla på bilens huv samt repa på bilens sida menar tingsrätten talar för att det inte gick att utesluta att älgen klarade sig oskadd ur händelsen.

Genom att först morgonen efter anmäla händelsen har efterföljande eftersökningsinsatser försvårats, vilket kan medföra att djuret orsakats onödigt lidande, anser rätten.

Dagsböter

Sammantaget anser tingsrätten inte att gärningen är att betrakta som ringa. Bilföraren döms därför för förseelse mot jaktlagen.
Påföljden bestäms till 40 dagsböter om 600 kronor (24 000 kronor). Bilföraren ska även betala en avgift till brottsofferfonden på 1 000 kronor.

Så gör du om du kolliderar med vilt

Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen via 112 även om djuret inte är synligt skadat. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.
Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Förslagsvis med viltolycksremsa. Remsan placeras i anslutning till djuret eller på den plats det senast sågs.

Läs mer här (viltolycka.se)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev