En andra varg sköts under torsdagen i Rackstadsreviret. Även denna gång var det en hanvalp. Foto: Urban Mossberg, länsstyrelsen

Andra vargen skjuten under skyddsjakt i Rackstadsreviret

Vid middagstid avlivades ännu en varg i Rackstadsreviret. Jägarna spårade och ringade flocken i ett mindre skogsområde vid Grundsjön väster om Västra Ämtervik.

Spårsnön låg fortfarande kvar i området på torsdagsmorgonen. Under natten hade fyra, möjligen fem vargar, gått in i ett litet område som tidigare är känt som vargarnas tillhåll vid Grundsjön i norra delen av Hensgårds vvo:s marker.

– Det är på mina egna jaktmarker, och det var vargspår, legor och rester av slagna älgar överallt, säger Bertil Forsberg som var jaktledare under jakten.

 

Ringades i ett litet område

Vargflocken stannade kvar och tog daglega i området. Passkyttarna ställes ut och såg vargar på avstånd under den inledande jakten. På grund av många vargar i ett litet område ansågs det omöjligt att använda hund för jakten.

Istället fick en av hundförarna göra jobbet.

En av valparna bröt sig snart ur flocken och gick vid middagstid i pass. Två skott avslutade jakten.

– Det gick väldigt bra. Det var en valp, en hane, säger Bertil Forsberg.

 

Vill skjuta bort alla vargarna

För Bertil Forsberg fortsätter nu arbetet med att få tillstånd att skjuta bort alla vargar i reviret. Vargar som lärt sig att döda och äta hundar ställer enligt Bertil Forsberg bara till problem och elände för alla. Främst ligger fokus på att få bort hanen i reviret som misstänks vara den som angriper hundar.

Men målsättningen är att få bort hel reviret.

– Det här beteendet har de vuxna vargarna lärt valparna. Vi måste få tillstånd att skjuta bort resten av flocken utan att det ska behöva dödas eller skadas fler hundar, säger Bertil Forsberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev