Senaten river upp lag som begränsar jaktmetoder i Alaska. Foto: Pixabay

Amerikanska senaten upphäver förbud

Tisdagen den 21 mars röstade Amerikanska senaten ja till att att upphäva en lag som begränsar metoderna för jakt i Alaska.

Lagen instiftades så sent som sommaren 2016 av den statliga myndigheten ”U.S. Fish and Wildlife Service” som lyder under inrikesdepartementet.

Den relativt nya lagstiftningen skall nu rivas upp, det som återstår är att president Donald Trump skriver under beslutet.

 

Godkända metoder

Det är den ganska ovanliga lagen ”Congressional Review Act” som kongressen eller senaten kan använda sig av för att häva nyligen instiftade lagar och förordningar.

Senaten återställer därmed en policy som ska öka antalet klövvilt genom att förenkla jakten på predatorer. Metoderna som blir godkända innefattar vargjakt i lyor, vakjakt vid björnåtel, jakt från helikopter samt användandet av fällor och snaror för björn.

 

Beslutet får kritik

Senatens beslut har skapat kontroverser både i och utanför Alaska.

– I Alaska jagar man för överlevnad, både personlig och kulturell, sa Daniel Sullivan, republikansk senator efter omröstningen.

Beslutet möttes av kritik från demokrater som argumenterade att ekosystemet är beroende av predatorer och som även ifrågasatte om ökad jakt på predatorer skulle få önskvärd effekt.

 

Fakta

Alaska är den största amerikanska delstaten, av Alaskas totala yta på ca: 365 miljoner hektar utgörs nästan 10 procent, eller 31 miljoner hektar av naturreservat.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev