Rävens dvärgbandmask har gnagare och hunddjur som räv, varg och hund som värdar, men kan även drabba människor. I en artikel i Läkartidningen varnas för att risken för smitta ökar i Sverige. Foto: Anders Jarnemo

Allt fler människor smittas av rävens dvärgbandmask

Premium

Under de senaste två åren har sex människor i Sverige drabbats av rävens dvärgbandmask. Samtliga kan ha smittats utomlands, med risken för att smittas i Sverige har ökat.

Det är i en artikel i Läkartidningen som uppgifterna om rävens dvärgbandmask och smittade svenskar presenteras. Enligt artikeln har fyra fall påträffats i Malmö och Lund, samt ett fall vardera i Linköping och Stockholm. I samtliga fall har den drabbade gjort resor till områden och länder där rävens dvärgbandmask förekommer.

Men artikelförfattarna utesluter heller inte att de drabbade människorna kan ha smittats i Sverige.

– Vaksamheten på diagnosen bör dock höjas då vi även fortsättningsvis måste räkna med fall i Sverige, både till följd av smitta under utlandsvistelse och för att inhemsk smitta inte längre säkert kan uteslutas, skriver en läkargrupp i Läkartidningens artikel.

Risk för smittsamma sjukdomar vid hundimport

Kan drabba människa

Rävens bandmask har en livscykel hos räv och gnagare, men även hundar och varg kan agera mellanvärd. Människor kan också bli en mellanvärd genom att få i sig ägg från hund, varg eller räv. Hundägare och särskilt ägare till jakthundar är i en riskgrupp. Enligt en tysk studie är även jodbrukare, grönsaksodlare och människor som äter osköljda jordgubbar i riskzonen för smitta.

Rävens bandmask är tillsammans med risken för rabies den huvudsakliga orsaken till att vargar inte kan flyttas direkt från Ryssland till Sverige utan att först hållas i karantän. Det samma gäller för att flytta vargar söderut i landet som spontant har vandrat in i Sverige från den rysk/finska populationen. Invandrade vargar kan inte flyttas från norra Sverige till vargbältet i södra Sverige utan att först hållas i karantän, om de inte har befunnit sig i landet under den tid som krävs för att förklaras fria från smitta.

Det innebär upp till sex månader vistelse i norra Sverige.

 

Svår behandling

Människor som drabbas av rävens dvärgbandmask får tumörer i levern som kan sprida sig till andra delar av kroppen. Utan behandlingen leder tumörerna ofta till döden, men det finns effektiv behandling med kirurgi och medicin. Behandlingen efter en smitta kan bli livslång.

Rävens dvärgbandmask har hittats hos rävar och gnagare i Småland, Västra Götaland, Södermanland och Dalarna. Från 2012 har nio människor i Sverige diagnostiserats smittade.

Hundar som bär på rävens dvärgbandmask får inga symptom.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har beskrivit bandmasken på sin hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev