Älgtjuren var i mycket dåligt skick när den sköts. Hornen, det var en tolvtaggare, ramlade av på skottplatsen. Foto: Från polisens intyg angående älgens skador.

Älgtjur nedlusad med älglusflugor

En älgtjur med stora sår på ryggen som avlivades i Kalmar län visade sig vara formligen nerlusad med älglusflugor. När SVA räknade lusflugorna i ett inskickat hudprov fann man mångdubbelt fler än vad som hittats i en finsk studie. Det handlar om upp mot 100.000 älglusflugor på det stackars djuret.

Som Svensk Jakt tidigare berättat har antalet rapporterade stora tjurar med infekterade ryggar ökat jämfört med föregående år.

När de första hudsårtjurarna dök upp 2011 var det oklart vad som orsakade skadorna. Men numera tror man sig veta. Enligt veterinärerna på SVA handlar det initialt om älglusflugor som skär hål i huden och dricker blod i kombination med ett varmt och fuktigt klimat.

Tjurar med stora horn har möjlighet att klia sig långt bak på ryggen, varigenom sår och infektioner uppstår i olika grad. Flugor lägger ägg som utvecklas till larver, och tjurarna fortsätter klia sig och hudsåret blir större och infektionen värre.

Hjortlusfluga, älgfluga eller älglus. Insekten som kan leda till döden för drabbade hjortdjur har många namn. Foto: Boo Westlund

Mängder av lusflugor

Att det är älglusflugorna som är det grundläggande problemet understryks av det som upptäcktes på en tjur som nyligen avlivades i Kalmar län, och som Svensk Jakt fått kännedom om tack vare jägaren Germund Eriksson som inspekterade djuret.

Från tjuren togs prover, från både den friska och den infekterade delen av huden, som skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt.

I protokollet som upprättats där skriver biträdande statsveterinär Henrik Uhlhorn angående att man på det normalt behårade provet räknade till 484 lusflugor, vilket motsvarar fyra stycken per kvadratcentimeter:

”Tätheten av älglusflugor är hög, 8 gånger högre än tätheten i en finsk studie från 2010 som redovisade mycket stora mängder lusflugor, om hudprovet är taget från främre delen av ryggen och 12 gånger högre än i den finska studien om provet är taget från bakre delen av ryggen.”

 

Flest på tjurar

– Att en älg med den mängden älglusflugor har besvär är inte särskilt svårt att förstå. För en människa räcker det ju med en för att man ska tycka det är obehagligt, säger Henrik Uhlhorn till Svensk Jakt.

Han berättat att man i den finska studien fann att tjurarna hade flest älglusflugor, även med hänsyn taget till djurens storlek. Snittförekomsten av älglusflugor på en tjur var 11.000, på en ko 3.500 och på en kalv 1.700 älglusflugor.

– Man räknade lusflugorna på åtta tjurar, åtta kor och sju kalvar. På tjurarna var genomsnittet 36 älglusflugor per kvadratdecimeter. På hudprovet vi fick från Kalmar var motsvarande antal 410 lusflugor.

Den angripna tjuren i Kalmar län hade mångdubbelt fler hjortlusflugor i pälsen än vad som framkom i en finsk studie där man redovisade mycket stora mängder hjortlusflugor på angripen älg. Foto: Från polisens intyg ang älgens skador.

Värre och värre

Hur många det blir på hela älgen är naturligtvis omöjligt att säga, men när Henrik Uhlhorn tillåter sig att spekulera lite landar han på att älgtjuren hade 80.000–100.000 älglusflugor på hud och i päls.

– Teoretiskt kan det vara så många. I det enskilda fallet är det nästan omöjligt att säga vad som är grundorsaken till att en tjurs rygg ser ut som den gör. Men den här stora förekomsten av lusflugor understryker vad vi tror, att älglusflugor initialt har betydelse för att tjurarna börjar klia sig med hornen och river hål som infekteras och där flugor lägger ägg och där tjuren hamnar i en ond cirkel där infektionen blir värre och värre, säger Henrik Uhlhorn.

Fakta Hjortlusflugan

Hjortlusflugan (Lipoptena cervi), även kallad älgflugan eller lusflugan, är en blodsugande parasit som föredrar hjortdjur såsom älg, rådjur, kron- och dovhjort. Flugan har en mundel som är försedd med små vassa tänder i spetsen, och kan på så sätt skära hål i värddjurets hud. Parasiten dricker därefter blod från såret.

Under september börjar flugorna svärma och söka efter ett värddjur.  De landar på värddjuret, där de sliter av sig sina vingar för att sedan aldrig mer flyga. De kommer att övervintra och tillbringa resten av sina liv på värddjuret. Hjortlusflugan kan förekomma i mycket stort antal hos en älg (10 000-tals flugor), och kan bidra till hårlöshet.

Larvstadierna utvecklas i bakkroppen på honan, där de förpuppas.  Hon släpper puppan framåt sommaren, och dör.  Pupporna ramlar ned på marken, för att sedan kläckas under sensommaren.

Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev