Älgstammen ser ut att öka i Värmland, och det kan ge en högre avskjutning under höstens jakt. Foto: Boo Westlund

Älgstammen ökar i Värmland

Trenden har vänt i Värmland. Årets spillningsinventering visar att älgstammen kan vara på väg upp igen.
– Men det är en svajig spillningsinventering efter en vinter med väldigt mycket snö, säger Johan Stedt, klövviltsansvarig jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Värmland.

Under våren har spillningsinventeringar genomförts i delar av Värmland. Resultatet pekar på en ökning av antalet älgar i länet, och det återspeglas även i de förvaltningsplaner som gjorts under våren.

 

Johan Stedt.

Älgstammen ökar

Älg-obsen under förra höstens jakt ger stöd för att den negativa trenden kan vara på väg att vända. Flera områden har en positiv trend, men i västra Värmland med en expanderande vargstam är situationen den motsatta.

– Spillningsinventeringen visar en ökning, men vi har en tydlig effekt av att älgarna påverkats av en vinter med mycket snö. Älgarna har stått i låglänt terräng och de har inte rört sig mycket, säger Johan Stedt.

Det gör att resultatet från inventeringen kan ge osäkra siffror. En svår vinter följd av en mycket torr sommar kan också ha påverkat fertiliteten. Det kan påverka antalet födda kalvar och hur många som har överlevt fram till höstens jakt.

– Det finns anledning att uppmana till försiktighet, säger Johan Stedt.

 

Adaptiv förvaltning

En av anledningarna till en ökad älgstam kan vara en mycket försiktig avskjutning de senaste åren. Jägarna i Värmland har anpassat sig till ett högt rovdjurstryck från i första hand varg. Johan Stedt tror att man under höstens jakt kan se en högre avskjutning på omkring 4.000 älgar.

– Det ser positivt ut, men det finns fortfarande en risk att vi överskattar älgstammen, säger Johan Stedt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev