Ronny Johansson sköt en stor björnhane på bara några meter. Björnen var på väg rakt mot honom i hög fart. Foto: Lars-Henrik Andersson

Älgjägare sköt björn i självförsvar

Ronny Johansson var säker på att det var älg som gråhunden Ero skällde. Men det var björn.
I ett dike kom björnen springande rakt mot honom. På knappt fem meter sköt han den.
– Jag hade inte mycket tid att bestämma mig.

Det skulle bli en vanlig älgjaktdag i skogarna strax norr om Jockfall i Norrbottens inland. Ronny Johansson gick med sin fars gråhund och upptaget lät inte vänta på sig. Ganska snart blev det ståndskall.

– Bara hundra meter framför mig började hunden skälla ståndskall. Efter en kvart blev det gångstånd som gick i en båge runt mig. Vid ett tillfälle skymtade jag något brunt och var fortfarande övertygad om att det var älg. Jag hade då ingen tanke på att det skulle vara björn.

Ronny Johansson ställde sig i en öppning i skogen med ett så gott som igenväxt dike till höger om sig.

 

”Rätt eller fel? Den kanske hade sprungit förbi mig men jag vågade inte chansa. Det gick så fort och när björnen ökade farten när den såg mig gjorde det inte lättare”

 

Björn kom springande

Han gick ner på knä och väntade bara på älgen eller älgarna skulle komma ut ur den täta skogen. Men istället kom en björn springande i diket rakt mot honom.

– Vi upptäckte nog varandra samtidigt och när björnen såg mig ökade den farten. Jag hade inte mycket tid på mig för att bestämma mig, säger Ronny Johansson till Svensk Jakt bara timmar efter björnmötet.

Han bestämde sig för att skjuta. Björnen var fem några meter bort och riktningen var rakt mot Ronny.

 

”Vågade inte chansa”

– Rätt eller fel? Den kanske hade sprungit förbi mig men jag vågade inte chansa. Det gick så fort och när björnen ökade farten när den såg mig gjorde det inte lättare, säger Ronny och kastar en blick på den döda björnhanen i diket.

 

”Jag sköt i självförsvar och vi rapporterade omgående till polisen vad som hänt”

 

Svensk Jakt besöker skottplatsen fyra timmar efter händelsen.

– Jaktledaren rapporterade direkt till polisen vad som hänt.

 

Ronny Johansson, 47 år, är en van jägare och hans fars gråhund Ero har aldrig så vitt de känner till skällt björn förut. Nu väntar en tid av ovisshet för Ronny – till dess polisen utrett om det var rätt eller fel att skjuta den anfallande björnen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Oviss tid

I Norrbotten är det i år ingen licensjakt på björn och Ronny Johansson svävar nu i ovisshet över hur polisen kommer bedöma fallet.

– Det är klart man vill veta så fort som möjligt om man anser att jag handlat rätt eller om de tycker jag begått ett jaktbrott. Vi anser att vi gjort allt rätt, jag sköt i självförsvar och vi rapporterade omgående till polisen vad som hänt, säger Ronny Johansson som fortfarande är tagen av händelsen och närkontakten med den stora björnhanen.

 

”Det är det som jag funderar över mest just nu, hur myndigheterna kommer se på händelsen”

 

– Allt gick så fort och man har inte mycket tid till att fundera men jag anser mig handlat rätt eftersom det var så nära och björnen kom rakt mot mig med hög fart.

Nu återstår att se vad myndigheterna har för syn på saken och för Ronny väntar nu en tid i ovisshet.

– Det är det som jag funderar över mest just nu, hur myndigheterna kommer se på händelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev